Egy évtizedes csúcsra erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérése szerint – írja a Portfólió.hu.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés kedden közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index az októberi 53,6 pontról 54,9 pontra emelkedett novemberben. A Caixin/Markit által számított kínai feldolgozóipari BMI ezzel a hetedik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött, ráadásul a 2010 novembere óta regisztrált legmagasabb szintre nőtt. Elemzők a növekedés ütemének mérséklődésére számítottak, 53,5 pontot jósolva novemberre.

Az IHS Markit az adatokkal együtt közzétett közleményben rámutatott: a múlt hónapban mind a termelés, mind pedig az új megrendelések tekintetében szintén csaknem tíz éves csúcsnak számító eredményekről számoltak be a kínai feldolgozóipari vállalatok. A kereslet helyreállása azonban inkább a belföldi piacnak tulajdonítható, az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex ugyanis nyomottabb volt az összes új megrendelésénél.

Borítókép:Pixabay/marcinjozwiak