A második negyedéves 14,6%-os zuhanás után 11,4%-kal erősödni tudott a magyar gazdaság az előző negyedévhez képest, ezzel a koronavírus-járvány miatti tavaszi lezárások okozta visszaesés kétharmadát dolgozta le – írja a Portfólió.hu.

A magyar gazdaság teljesítményében a második és a harmadik negyedév is rekord mértékű változást hozott. Amióta negyedéves alapon mérjük a GDP-t (1996), azóta sosem láttunk ekkora  visszaesést, illetve ekkora felpattanást sem.

A jelenség rávilágít a mostani válság legkarakteresebb tulajdonságára: hirtelen, nagyon erős sokkot okoz a gazdaságnak, aminek azonban a jelentős része hamar elmúlik.

Sajnos azonban a járvány több hullámban terjed, így a harmadik negyedévet leginkább a két hullám közötti, alapvetően lezárások nélküli időszaknak tekinthetjük. Az újabb korlátozó intézkedések gazdasági hatását természetesen majd a negyedik negyedévben fogjuk látni a GDP-adatokon.

A nyári feloldások szinte minden ágazat teljesítményére felszabadítóan hatottak. Az alábbi ágazatok teljesen le tudták dolgozni a második negyedév esését: feldolgozóipar, kommunikáció, pénzügyi szolgáltatás, közigazgatás.

A többi területen részleges helyreállásról beszélhetünk, a leggyengébben az építőipar teljesít, amit a koronavírus-válság mellett az ágazati konjunktúraciklus is gyengít.

Szintén jelentősen elmarad a válság előtti teljesítményétől a szállítás, raktározás ágazat. Érdekesség, hogy a kereskedelem, vendéglátás területén a KSH gyakorlatilag a válság előtti kibocsátási szintet mért. Mivel a külföldi turizmus a nyáron sem tért magához, arra gyanakszunk, hogy a nagyon erős szezonális hatásokkal jellemezhető ágazatban egy ilyen óriási cikkcakk után egyszerűen nehéz összevetni a téli hónapok teljesítményét a nyáriakkal.

Borítókép: Pixabay