Több ezer használaton kívüli műhold kering a Föld körül. Az ESA jóváhagyta a történelem első űrszemét eltakarító programját

A svájci ClearSpace lehet az első űrtakarító cég, miután programjukkal megnyerték az Európai Űrügynökség űrtakarítási küldetésre indított pályázatát. A cég 2025-ben állítana pályára egy olyan műholdat, ami képes kisebb űrben repülő hulladékok megragadására. A megvalósítására 86 millió eurós támogatást kapnak – írja az Index.hu.

Az első küldetésén a ClearSpace-1 az ESA egyik korábbi szemetét takarítaná el – ez a Vega hordozórakétáknál alkalmazott VESPA nevű alkatrész, ami 112 kilogrammos tömegével majdnem olyan nehéz mint a hasonló nevű robogó, de eredeti funkciója szerint raktéri adapter volt, ami több műhold egyidejű feljuttatásához használtak. A ClearSpace-1 ezt tárgyat olyan pályára állítja majd, amin rövid úton a légkörbe csapódva elég.

A kezdeti anyagi és szakmai támogatás az ESA-tól származik, de svájci cég a tervek szerint piaci alapon folytathatja tevékenységét a későbbiekben, amikor várhatóan a minden űreszköz üzemeltetőnek kötelessége lesz űrszemetének eltakarításáról gondoskodni.

Borítókép:Pixabay/WikiImages