Mivel november 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert a Magyar Kerékpárosklub, a Critical Mass Hungary és I bike Budapest sajátos búcsúbulit szervezett aznapra, amellyel a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) akar üzenni.

Arra kérnek mindenkit, guruljon el vasárnap a BKK Király utca és Rumbach Sebestyén utca sarkán álló székházához egy vagy több Bubival és kösse ki az épület előtti dokkolóba, ha már nem fér be több, mellé.

Facebook-bejegyzésükben a szervezők azt írták:

„Üzenjük ezzel a BKK-nak, hogy – bár nagyon ráfér a felújítás a rendszerre – nem örülünk a több hónapos leállásnak. A koronavírus elkerüléséhez minden eszközre szükség van, a Bubira is. Még novemberben is többen kerékpároznak a tavalyinál, az idén egyszerűsített bérléssel ez a trend több téli bubizót jelentene. Ők most vesztettek egy egészséges közlekedési módot, miközben az új rendszer még nincs a közelben. Az akcióval azt is üzenjük a BKK-nak, hogy olyan új közbringa-rendszert szeretnénk, ami:
– BKK bérlettel is használható
– könnyebb biciklikkel van felszerelve
– keményebb kerekű biciklikkel van felszerelve
– jobban karbantartott
– amit nem eltitkolnak, hanem reklámoznak
– aminek sűrűbben elhelyezett állomásait bringabarát úthálózat köti össze.”

Gyülekezést nem hirdethetnek, de arra kérnek mindenkit, töltsön fel egy képet a Facebook-eseménybe az állomásnál lelakatolt biciklikről, így megmutathatják, mennyien vannak.

A Budapesti Közlekedési Központ kompenzálja azokat a Mol Bubi-felhasználókat, akik a közbringarendszer 2020. november 29-ei leállása miatt nem tudják felhasználni érvényes bérletüket.

A BKK az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: aki 2020. október 28. után vásárolt 100 forintos havi MOL Bubi-bérletet, annak a BKK a teljes bérletárat visszatéríti a vásárláskor használt bankkártyára. Akinek éves, féléves vagy negyedéves bérlete van, amely november 29. után is érvényes, annak a BKK szintén visszautalja a bérletárat, mindössze a 100 forintos havibérlet értékével csökkentve.

Ez a folyamat automatikus mindenki számára, aki a közbringarendszerbe regisztrálásakor megadta a visszautaláshoz szükséges minden adatot.

Ha a kompenzációhoz hiányzik például a kártya- vagy bankszámlaszám, a BKK az adott ügyfelet e-mailben keresi meg. Aki a bérletéhez az alapegyenlegen felül is töltött fel pénzt a használati díjra fordítható kerethez, annak a BKK a feltöltött összeget visszatéríti. A folyamat ebben az esetben is automatikus, adategyeztetés szükségessége esetén a BKK e-mailben veszi fel a kapcsolatot az ügyféllel.

Ha valakinek a Mol Bubi-számláján csak a bérlethez tartozó alapegyenleg van feltöltve, azt a BKK nem téríti vissza. A közlemény szerint tavasszal vadonatúj, fújt gumis kerékpárokkal, rugalmas és a BKK tarifarendszerébe illeszkedő árazással, új informatikai háttérrel, felhasználóbarát mobilalkalmazással és új üzemeltetési modellel érkezik vissza a Mol Bubi.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons