Végre kötelezővé tennék az italcsomagolások visszaváltását itthon – derül ki a kormány Parlamentnek november 24-én éjjel benyújtott törvényjavaslata alapján. A lépést üdvözli a Greenpeace, de felhívja a figyelmet arra, hogy önmagában nem elég a visszaváltás lehetővé tétele, a kötelező újrahasználatot, újratöltést is elő kell írni, mert valódi megoldást ez jelent a pazarló és környezetszennyező eldobható kultúrával szemben.

Az italcsomagolásokat a magyar lakosság túlnyomó többsége is visszaválthatóvá és újratölthetővé tenné – derül ki a zöld szervezet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A Greenpeace azt várja a kormánytól és az Országgyűléstől: jogszabályokban garantálják, hogy a visszaváltott italcsomagolások újrahasznosításra kerülnek és az italcsomagolások egy részének újratöltése kötelező lesz.

A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet a Greenpeace Magyarország megbízásából 1000 fős, személyes reprezentatív közvélemény-kutatást készített 2020. november 2-12. között. A felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság 85 százaléka támogatja, hogy visszaválthatóak legyenek a PET-palackok, például betétdíj bevezetésével. Még ennél is több ember, a válaszadók 86 százaléka ért egyet azzal, hogy legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások legalább 70 százaléka legyen visszaváltható és újratölthető Magyarországon.

November 24-én éjjel a kormány Parlamentnek benyújtott törvényjavaslata ebbe az irányba halad, ugyanakkor a Greenpeace szerint nem elég ambiciózus. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában ennél sürgősebb intézkedésekre van szükség.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, egy ezt követő kormányrendelet határozza majd meg azoknak a csomagolóanyagoknak a körét, amelyekre a várhatóan 2023. július 1-től életbe lépő kötelező visszaváltási díjas rendszer vonatkozna. A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnák elő.

A Greenpeace felhívja a figyelmet arra, hogy a megszülető jogszabályoknak a begyűjtés mellett garantálniuk kell a csomagolások teljeskörű újrahasznosítását is. A környezetvédők szerint cél kell legyen, hogy legkésőbb 2024-re minden eldobható italcsomagolást újrahasznosítanak Magyarországon. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, már 2022. január 1-től be kell vezetni a visszaváltási rendszert és jogszabályban kell előírni az egyszer használatos PET-palackok, alumínium dobozok, italoskarton-dobozok és üvegpalackok begyűjtését és újrahasznosítását. A törvénytervezetből továbbá hiányzik az újratöltés, újrahasználat előírása, pedig valójában ezzel lehet véget vetni a természetet pusztító, erőforrásokat pazarló egyszer használatos kultúrának.

„Az iparági közlések alapján a jól hasznosítható PET-palackok és a végtelenszer hasznosítható alumínium dobozok körülbelül kétharmada végzi most lerakóban, égetőben vagy a természetben – újrahasznosítás helyett. Üveg esetén is elkeserítően rossz az újrahasznosítási arány. Amíg nem lép életbe érdemi szabályozás, minden egyes nappal csak növekednek a hulladékhegyek. Itthon csak PET-palackból évi több mint 1 milliárd kerül a szemétbe hasznosulás nélkül. A PET-palackok pedig tovább aprózódnak mikroműanyaggá, a szemcsék bekerülnek a folyóinkba és az emberi szervezetbe is” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace szakértője.

A Greenpeace greenpeace.hu/stopPET címen aláírásgyűjtést kezdeményezett az italcsomagolások újrahasznosítása és újrahasználata, újratöltése érdekében, amelyhez már több mint 22 ezer ember csatlakozott.

A környezetvédő szervezet továbbá kampányt indított a tartós, újratölthető italcsomagolások és a többször használatos termékek népszerűsítéséért is a greenpeace.hu/muanyagmentes oldalon.

A Greenpeace Magyarország azt várja az Országgyűléstől és a Kormánytól, hogy a megszülető jogszabályok megalkotása során

  • a visszaváltási díj bevezetésének határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett. Ezzel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

A fenti módosításokkal elfogadott jogszabályok a visszaváltás és az újrahasznosítás mellett az újratöltés, újrahasználat előírásával véget tudnának vetni az egyszer használatos italcsomagolások által okozott környezetszennyezésnek és erőforrás-pazarlásnak. Egy PET-palackot vagy bármilyen más anyagból készült italcsomagolást sokszor kevesebb mint egy percig használunk, míg előállításukhoz értékes nyersanyag, műanyag esetében a Föld mélyéből származó kőolaj szükséges.

Borítókép: Pixabay/pasja1000