A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapest Díjat

VIP

Mivel nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, a Levegő Munkacsopor nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által megítélt Budapestért Díjat.

A civil szervezet honlapja alapján és a Fővárosi Közgyűlés tagjainak eljuttatott levele szerint: a Levegő Munkacsoport több mint három évtizede dolgozik Budapest tiszta levegőjéért, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, illetve veszítsék el idő előtt az életüket a szennyezett levegő miatt – azonban egyre távolabb kerülünk ettől a céltól.

A légszennyezettség mértéke rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket.

Azokat a határértéket, amelyek esetenként jóval magasabbak annál, mint amelyeket az Egészségügyi Világszervezet ajánl. A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace mérései pedig arra utalnak, hogy a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 13 ezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség következtében.

Ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből.

Lakosságarányosan számítva, Budapesten mintegy 2500 ember korai halálát okozza a rossz levegő. Az asztmás gyermekek száma évről évre növekszik, 2001 és 2017 között megkétszereződött a fővárosunkban. Ezt a helyzetet ráadásul súlyosbította a koronavírus-járvány is, mely különös erővel mutatott rá a légszennyezés veszélyeire. Az Európai Kardiológiai Társaság szaklapjában nemrég megjelent tanulmány szerint Magyarországon a COVID-19 okozta halálozások negyede a légszennyezettségre vezethető vissza.

Kiemelt kép: Levegő Munkacsoport

Szólj hozzá!