A Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja 2019-ben új rekordra emelkedett, és az idén ismét emelkedett annak ellenére, hogy a COVID-19 miatti lezárások miatt csökkenésre számítottunk – írja a Noizz.hu.

Sok tudós arra számított, hogy az éves szén-dioxid-kibocsátásának csökkenése következik be, mivel a koronavírus visszaszorítására irányuló intézkedések miatt kevesebb káros anyagot bocsátunk ki. A Reuters Newsagency jelentése szerint azonban a WMO az előrejelzett 2020-as esést csak egy apró javulásnak minősítette, és kijelentette, hogy a globális felmelegedéshez hozzájáruló szén-dioxid-koncentrációra még mindig magas.

Rövid távon a COVID-19 bezárások hatása nem különböztethető meg a természetes változékonyságtól.A genfi ​​székhelyű ENSZ ügynökség által kiadott éves jelentés a bolygónkat felmelegítő és szélsőséges időjárási eseményeket kiváltó gázok, szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid légköri koncentrációját méri. Az éves növekedés nagyobb, mint az előző évben, és meghaladja az elmúlt évtized átlagát. Az éghajlatkutatók szerint függetlenül attól, hogy mit teszünk ma a kibocsátás visszaszorítása érdekében, az évtizedekkel ezelőtt kibocsátott szén-dioxid nagy része a légkörben marad és hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Borítókép: Pixabay/marcinjozwiak