A 80-as évek elején messze kellett utazni Magyarországról ahhoz, hogy valaki környezettudatos termékkel találkozzon. Leginkább a Távol-Keleten volt erre esély.  Csepregi Évának és a Neoton Famíliának ez megadatott, nem is egyszer. Az énekesnő nem tartja kizártnak, hogy hamarosan a környezetvédelemről énekeljen, de erre is volt már példa. Interjú.

Japán hatásra énekelt a fővárosi szmogról?

Az 1990 utáni Éva Neoton korszakból a Levegőt című dal konkrétan a környezetvédelemmel foglalkozott. Egy kicsit humorosan megfogalmazva, de ott volt benne a lényeg, a fekete szmog és a savas eső. Ezek a kérdések folyamatosan felvetődnek a zenészek körében is. Emlékszem, amikor Japánban voltunk a nyolcvanas években, ott akkor már nem lehetett olyan dezodort vagy hajlakkot kapni, ami gázzal működött, csak pumpásat. Hihetetlen, hogy már ekkor annyira fontosnak tartották a fenntarthatóságot. De ez ritka példa, úgy látom, hiába beszélt a világ évtizedeken keresztül az ózonlyukról, a légszennyezettségről vagy éppen a rengeteg hulladékról, mindenki csak a másikra mutogatott.

Levegőt! Az Édentől Keletre albumról.

Sokat változott azóta a Távol-Kelet?

Tavaly decemberben Dél-Koreában jártam egy küldöttséggel, Szijjártó Péter meghívására, aki egy kulturális központot nyitott meg. Amikor leszálltunk, a fogadásunkra érkező küldöttség maszkot hozott, nem is értettem ennek az okát, először arra gondoltam, hogy valami különleges időjárási jelenség, erős köd lehet. Nem az volt, ennyire szennyezett ott a levegő, a városban minden második ember maszkot viselt, pedig akkor még nem volt koronavírus-járvány.

Ez a helyzet tarthatatlan, öt percre laktunk attól a helyszíntől, ahová hivatalosak voltunk, és annyit nem lehetett megtenni maszk nélkül.

A külügyminiszternek külön felhívták a figyelmét arra, eszébe se jusson futni, mert az életveszélyes.

Az emberiségnek fel kell ébrednie. Fotó: Csepregi Éva

Az előadóművészeket nem kíméli a járvány, mi a véleménye a koronavírusról?

Ahogy kitört a pandémia, az jutott eszembe, még ha furcsán is hangzik, hogy az univerzum közbeszólt. Azt mondta: „nem tartottátok be a szabályokat, pedig mióta szóltam nektek, hogy vigyázzatok erre a szép kék bolygóra. Tudjátok mit, maradjatok otthon és vegye fel mindenki a maszkot”.

Rögtön kiderült, ennyi elég ahhoz, hogy újjáéledjen a természet.

Nem nagy ár ez?

De igen, az emberiségnek azonban fel kell ébredni. Be kell tartanunk a rendelkezéseket, de a felelősség a gyártóknál van. Régóta tudjuk, hogy egy autó nemcsak benzinnel vagy gázolajjal működik, a gazdasági érdekek végül mégis úgy alakították az életünket, hogy ezek maradjanak a legnépszerűbb üzemanyagok.

Lehet a környezettudatosság irányvonal a fiatalabb művészeknél?

Minden közéleti személyiségnek, ha van elég népszerűsége, fel kell vállalnia valamilyen ügyet. Szócsövek vagyunk, sokan meghallgatnak, ezt ki kell használni, még akkor is, ha most nincsenek koncertek.

De megint zárnak az iskolák, szájmaszkot kell viselni, mindenkinek kényelmetlen a járvány. 1995-ben hoztam létre a fogyatékkal élők megsegítésére a Fényszóró Kulturális Alapítványt, most egy kicsit a járvány miatt tétovák vagyunk, de erre az évre is volt tervünk

Alapítványi rendezvényen. Fotó: Csepregi Éva

Amikor indult, még úgy gondoltam, hogy 2020-ban már rég egy íróasztal intézem az ügyeket. Az élet nem így hozta, sok a munka, de rendezvényeink sajnos elmaradnak. Idén így pénzadománnyal támogatjuk a fogyatékosokkal foglalkozó intézményeket a karácsonyi ajándékozási időszakban.

Akkor találja meg az előadó a saját hangját, ha át tud érezni valami fontos dolgot.

Amikor Bob Dylan felállt egy emelvényre és elénekelte a Blowin’ Int the Wind-et akkor mindenki, aki hallgatta, úgy érezte, pont ezt akarta ő is mondani, mennyire. Fontos, hogy amit alkotunk, az ne csak háttérzene legyen, egy „library music” ami csak azért szól, hogy közben tudjak olvasgatni.

A popzene tartsa meg az igazi feladatát, de ahhoz az kell, hogy az előadók érzékenyek legyenek a nagyvilág történéseire. Annak idején sokat kaptam a fejemre a Gorbacsov című dal miatt, akkor azt mondtam, azért fontos, mert valami történik éppen, ami a mi életünkre hatással van, de itthon ezt egész másképp értelmezték, mint külföldön. A dal megjelent Angliában és Japánban is, ott először azt mondták, ha kiadják, akkor a tüntetők megdobálják az EMI lemezcég épületét. Aztán egy hónap alatt annyit fordult a világ, hogy ez lett a szóló album címadó dala.

Dal a peresztrojkáról.

Fogékony az új generáció a fenntarthatóságra?

Nehéz változtatni, de azt hiszem a fiam korosztálya már sokkal tudatosabb. Nálunk alapvető, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet. A járvány előtt sok rendezvényünk volt az alapítvánnyal, mindig külön dicséretet kaptunk, hogy ilyen rendes és tiszta társaságot még nem is láttak. Ha busszal érkeztünk a helyszínre, esetleg egy cirkuszi fellépést néztünk meg sosem maradt utánunk szemét. Fontos, hogy egy segítő, vagy egy pedagógus mire tanítja a gyereket, ott kezdődik minden. Optimista vagyok, szerintem sokat léptünk előre az utóbbi időben.  

Benne van pakliban egy új Csepregi Éva dal, ami környezetvédelemről szól?

Itt jár nekem is a fejemben, most, hogy beszélgettünk róla. Fogalmazzunk úgy, a bogár a fülembe került.

Borítókép forrása: Wikipédia