Megállapodást kötött a MÁV-START és a Magyar Kerékpárosklub, mivel a vasúti társaság honlapja alapján megfigyelhető, hogy a koronavírus-járvány a kerékpározásra érezhetően pozitívan hatott. A biciklivel közlekedők aránya folyamatosan növekszik, és egyre többen élnek a vonaton történő kerékpárszállítás lehetőségével.

Várhatóan a kerékpáros-igények a jövőben még inkább növekedni fognak a MÁV-START honlapja alapján. Közben idényszerűen változnak, azaz a tavasztól őszig tartó szezonban magas; de munkába járáshoz télen is sokan igénybe veszik a vasútársaság szolgáltatásait.

A kapacitások intenzív bővítésére van szükség.

Folyik az európai vasúti utasjogi rendelet átdolgozása, amiben várhatóan szabályozni kívánják a vonatonként biztosítandó kerékpáros helyek számát.

A Magyar Kerékpárosklub szakmai segítséget tud nyújtani, állásfoglalásokat készíteni minden kerékpáros közlekedéssel összefüggő kérdésben a vasút számára, tekintettel arra, hogy európai szinten is elismert a szervezet véleményformáló szerepben.

A MÁV-START a saját maga által üzemeltetett vasúti járművek, személyszállítás és vasúti infrastruktúra területeken a több éves szakmai tapasztalataival járul hozzá az együttműködés sikerességéhez. Ennek során a vasúttársaság és a kerékpáros civil szervezet közös munkacsoport létrehozásában egyezett meg a kerékpárszállítás szolgáltatási színvonalának javítása céljából. Idén év végéig felmérik a vasúttal kapcsolatos kerékpáros utazási szokásokat és a vasúti kerékpárszállítási lehetőséget.

A két szervezet jövőbeli feladatai között szerepel a kerékpárral történő munkába járás támogatásának további elősegítése.

 A tervezett kampány célja a zöld vasúti közlekedés mellett, a jelentősen csökkenthető károsanyag kibocsátás, a munkatársak egészségvédelmének  előre mozdítása, fizikai aktivitásra való ösztönzése.

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán