Azért ültetnek fákat a MyForest közösségi erdők kezdeményezés tagjai, hogy bolygónkat az évszázadokkal ezelőtti erdőterületeknek legalább a kétharmada borítsa a civilizáció megmentéséért. A mainál jobb világban szeretnének az unokáikkal együtt játszani, ezért a klímaváltozás elleni küzdelemben civileket, cégeket, földtulajdonosokat igyekeznek összekötni a nemes ügyért.

November derekán faültetésre hívott a MyForest, az erdősített terület ezúttal a Heves megyei Kerekharaszt és Szarvasgede lett. Mint Gayer Zoltán, a közösségi erdők kezdemenyezés ötletgazdája a Very Important Planetnek elmondta, a feladat ilyenkor többek között a tavaly ősszel és idén tavasszal ki nem kelt magok pótlása, hogy egy hektáron tízezer csemete növekedhessen.

De a fák ültetése mellett érdemes a MyForestet is közelebbről megismerni.

Egy ötlet születése

„2019 márciusában indultunk, az elhatározásunk azonban, hogy erdőket ültetünk, két éves – mondta Gayer Zoltán. – Akkor még nem volt benne a köztudatban, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben a fák, erdők ültetése a megoldás, ez tavaly nyáron vált szélesebb körben egyértelművé.

Pillanatok alatt bejárta a nemzetközi és a magyar sajtót.

Pedig nem nagy felfedezés, hogy a kibocsátott szén-dioxidot megkötik a fák, ennek köszönhetően lesz levegőnk. Sokan akarunk tenni a klímáért, mi egy szűk körben kezdtünk gondolkodni arról, hogyan lehet a valósággá alakítani az elképzeléseinket. Egyetlen embernek általában nincs annyi pénze, hogy erdőket ültessen, de ha közösségbe szerveződünk, van, aki anyagilag tud segíteni, de olyan is akad, aki a két kezével, ha eljön egy-egy programra.”

Az eltűnt erdők pótlása

Gayer Zoltán és csapata előbb Magyarországon, majd nemzetközi szinten akar platformot létrehozni a világ erdeinek megduplázásáért, mivel az ipari civilizáció kezdete óta eltűnt az erdők kétharmada, a maradék erdős területek pedig már nem képesek megkötni az emberi tevékenység által kibocsátott széndioxid mennyiséget, ami a globális felmelegedéssel az emberi civilizáció pusztulásához vezethet.

A MyForest összekapcsolja a klímáért aggódó civileket, akik elmennek fákat ültetni, az erdőtelepítések pénzügyi hátterét megteremtő cégeket és a földjüket felajánló tulajdonosokat.

Minden emberre 200 fát

„Elsősorban a Facebookon kommunikálunk, minden megkeresésnek örülünk – folytatta Gayer Zoltán. – Ahogy annak is, hogy látunk híreket más ültetésekről is. Próbálunk összefogni, miközben igyekszünk minél több emberhez eljutni. Egyelőre az igazán elkötelezett tartanak velünk, az erdőültetések rajongói, de így fokozatosan kialakulnak önmagukat szervező csapatok.

Ugyanakkor nagyobb nagyságrendben kellene erdőket ültetni.”

A MyForest szerint minden földi lakosra számítva fejenként nagyjából 200 fát kell ültetni ahhoz, hogy megduplázzuk a jelenlegi erdők méretét. Így lehet visszanyerni az 1700-as, 1800-as évek erdősültségének legalább a kétharmadát. A cél nem is lehet más. A csapat minden tagja a civil munkája mellett dolgozik a projekten. Megfogalmazásuk szerint az unokáikkal szeretnének majd együtt játszani az új, jobb körülmények között, ami munkájuknak köszönhető majd.

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán