Bár egyes egészségügyi szakértők a koronavírus miatt érvényben lévő korlátozások hatására enyhébb influenzaszezonra számítottak, valójában nem tudni, mi lesz, ha az influenzaszezon is ideér – írja a Házipatika.com.

Az Egyesült Államok a következő hetekre datálja az influenzajárvány kitörését, egyelőre azonban a megbetegedések száma az ilyenkor megszokottnál is alacsonyabb. 

A járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint eddig egyedül Iowa államot érinti nagyobb arányban az influenza, a betegség jellegzetes tüneteivel orvoshoz fordulóknál a többi államban inkább a koronavírust mutatták ki.

Egyes egészségügyi szakértők a szokásosnál enyhébb influenzaszezonra számítanak, legalábbis az első időszakban, köszönhetően a hatályos pandémiás korlátozásoknak. Lehetséges azonban, hogy az influenza egy kicsit jobban elhúzódva, később csap le, a vírussal pedig akár május közepéig is küzdhetnek az északi féltekén lévő országok.

Nagyon sok múlik azon, hogy az államok milyen szigorú szabályozásokat vezetnek be, és azokat meddig tartják. De persze az is kérdéses, hogy a járvány miatti szankcióktól megcsömörlött társadalom mennyi ideig marad szabálykövető. Világszerte már most az látszik, hogy az embereket kimerítették a korlátozások, és egyre komolyabb konfliktushelyzeteket generál a helytelen maszkviselés és az előírások megszegése. Mivel pontosan nem tudni azt se, mivel jár majd a koronavírus és az influenzavírus együttes terjedése, illetve milyen hatása lesz az egészségre, minden eddiginél fontosabb lenne a szabályok betartása és a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés. 

Borítókép: Pixabay/HeungSoon