A nagyipari halászat közben nem csak azokat a tengeri élőlényeket fogják ki, amelyeket szeretnének, hanem rengeteg védett és veszélyeztetett élőlény is elpusztul eközben – írja a Hvg.hu.

Évente több, mint 28 millió tonnányi tengeri élőlény pusztul el a halászat járulékos veszteségeként – hívja fel a figyelmet az Oceana, az óceánok élővilágát védő szervezet. Számításaik szerint évente legalább 650 ezer bálna, delfin és fóka pusztul el abból kifolyólag, hogy fennakadnak a halászhálókon.

Halászat közben ugyanis nem csak azokat a halfajtákat és tengeri élőlényeket fogják ki, amelyeket kifejezetten szeretnének, hanem számos más állat is fennakad például a hálókban, ezeket hívják járulékos fogásnak. Gyakran védett és veszélyeztetett fajok egyedeit is kifogják a halászok és a leggyakrabban hagyják ezeket elpusztulni, majd visszadobják a tengerbe.

A leggyakrabban delfinek, bálnák, fókák, tengeri teknősök és olyan halak válnak járulékos fogássá, amelyeket nem adnak el élelmiszerként. De olyan, kereskedelmi céllal kifogott halfajok például túl fiatal vagy túl kicsi példányait is hagyják elpusztulni, amelyek nem érik el a kívánt méretet.

A szakértők szerint a legkárosabb a garnélarák ipari halászata, ennek során ugyanis 1 kilogramm garnélára 6 kiló járulékos fogás jut.

Az Oceana továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a számaik valószínűleg alábecsültek, mert sok halásznak nem kötelező bejelentenie a fogás mellett a járulékos fogás mértékét, így csak az elérhető adatokra tudnak támaszkodni.

Borítókép: Pixabay/Pratheesh