Emberre is veszélyes ázsiai óriás lódarazsak fészkére bukkantak Amerikában

Szerző képe

By VIP

Először bukkantak ázsiai óriás lódarazsak (Vespa mandarinia) fészkére az Egyesült Államokban: a csaknem 200 királynőt rejtő fészket eltávolították és a rovarokat megsemmisítették a kutatók, ám úgy vélik, hogy további fészkek lehetnek a térségben.

A távirati iroda beszámolója szerint az ázsiai óriás lódarázs betolakodó fajnak számít Észak-Amerika nyugati partvidékén. A Japánban és Dél-Koreában honos méretes rovarok komoly fenyegetést jelentenek a háziméhekre: mindössze néhány óra alatt egész kolóniákat képesek lemészárolni.

Erős fullánkjuk és mérgük miatt lehetnek veszélyesek az emberre a BBC alapján. Úgy vélik, további fészkek is vannak.

A fészket október 24-én egy fából szedték ki Blaine-ben, közel a kanadai határhoz. A szakemberek először karanténba helyezték a 22 centiméter átmérőjű fészket és csak 24 óra elteltével nyitották fel. Csaknem 500, a fejlődés különböző szakaszaiban lévő rovart számoltak össze odabent, köztük 112 dolgozót és majdnem 200 királynőt. A rovarokat elpusztították. Lehetséges, hogy néhány királynő még a fészek eltávolítása előtt kirepült, ugyanis a környéken három példányt is találtak a fészek elszállítása után. De pont időben érkeztek ahhoz, hogy megakadályozzák a királynők többségének kirajzását és hogy sikeres párosodást követően idővel új kolóniákat hozzanak létre.

A rovarok a nemzetközi kereskedelem révén kerülhettek a térségbe.

Tavaly decemberben a kanadai Vancouver-szigeten fedeztek fel és pusztítottak el egy fészket. Az ázsiai óriás lódarazsak nem fogják levadászni és megölni az embert, ám ha valaki belebotlik egy fészekbe, akkor valószínűleg veszélyben lesz az élete.

A washingtoni Smithsonian múzeum szerint évente nagyjából 40 ember halálát okozzák az óriás lódarazsak Ázsiában.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons

Szólj hozzá!