Bár a parlagi sasok hazai állománya biztatóan növekszik, mindig leselkedik rájuk veszély a Parlagisas.hu alapján.

Megjelennek olyan, az élővilágot egészét fenyegető problémák tünetei is, mint a műanyagszennyezés, a gondatlanul hátrahagyott bálazsineg.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületés a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a nyár derekán találtak egy bajba jutott fiókát az egyik jászsági parlagisas-fészekben. A nyár derekán találtak egy bajba jutott fiókát az egyik jászsági parlagisas-fészekben. A fióka lábára bálamadzag tekeredett, amely szinte csontig hatolt  szerencsétlen madár csüdjébe.

Jászberényben ellátták, majd modern fizikoterápiás kezelésben részesült a Fővárosi Állat és Növénykert állatorvosainak köszönhetően.

A példamutató összefogás eredményeként teljesen visszanyerte az erejét, így visszatérhetett otthonába októberben.

A másik bajbajutott példányt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre találta a Hernád-völgyben augusztusban. A nemrég kirepült fiatal parlagi sas komoly mérgezéses tüneteket mutatott, őt is Jászberénybe szállították, és  a Sasközpont állatorvosai rögtön ellátták. A vizsgálatok megerősítették, hogy rágcsálóirtószeres mérgezést szenvedhetett az állat, ami egyre gyakoribb. Néhány nap kezelést követően a madár túljutott az életveszélyes állapoton, majd ő is megerősödött.