Kétszáz millió forintból megújult a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilisi Len Látogatóközpontja.

A távirati iroda alapján a Turizmus.com azt írja: a felújított látogatóközpontban a Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között elhelyezkedő Szénás hegycsoport élővilágát és a világon egyedül itt élő pilisi lent bemutató interaktív kiállítás, vetítőterem és kültéri foglalkoztató várja a kirándulókat. A projekt részeként megújult a Szénások három tanösvénye is.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2023-ig Natura 2000 bemutatóhelyek sorát alakítja ki Budapesten és környékén a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A pilisszentiváni látogatóközpont mellett a legfontosabb helyszínek a budapesti Jókai-kert és a Pál-völgyi-barlang, az ócsai tájházegyüttes, a dömösi Dunakanyar Látogatóközpont és a farmosi Madárvárta.

A Szénás hegycsoport területén Borbás Vince botanikus 1896-ban fedezte fel az egész világon egyedül itt élő pilisi lent. Pilisszentiván egykori földbirtokosa, Karácsonyi Imre gróf már 1934-ben intézkedéseket hozott a pilisi len védelmére.

Ma a pilisi len és élőhelye is fokozottan védett és kiemelt európai uniós (Natura 2000) védelmet is élvez.

Az Európa Tanács 1995-ben Európa diplomával ismerte el a Szénások értékét és az itt folyó természetvédelmi munkát, és idén szeptemberben döntöttek arról, hogy a Szénások diplomáját újabb 10 évre meghosszabbítják.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons