Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon mondta el: a koronavírus-járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint nálunk, nyugatabbra pedig ennél is rosszabb a helyzet.

A 24.hu tudósítása szerint Magyarország az eddigi tapasztalatok szerint 5-7 nap késéssel követi Ausztriát.

„Ha így lesz, és eddig így volt, akkor december közepére kórházaink elérik a teljesítőképességük határát”

– mondta a kormányfő.

A kormány úgy döntött, hogy éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet. A rendezvényeken, így a sportrendezvényeken, mozikban és színházakban ezután csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszkviselés mindenkinek kötelező. A hatóságok ezt ellenőrzik, ha kell pénzbírságot szabnak ki, és ha valahol így sem tartják be a szabályokat, azt a helyet bezárják a kormányfő bejelentése alapján.

Az operatív törzs azt állapította meg, hogy a szórakozóhelyeken a szabályok betartását lehetetlen kikényszeríteni, ezért javaslatukra a szórakozóhelyeket bezárják.

Éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe, ami azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie. A reggeli csúcsforgalomban elrendelték a tömegközlekedési járatok sűrítését, és ismét ingyenessé tették a parkolást.

Kiemelt kép: Pixabay/MiroslavaChrienova