2021. január 1. után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”.

Peredi József, a Faktor Vállalkozási Iroda Kft. ügyvezetője szerint az új szabályok miatt sokan az elektromos fűtés felé fordulnak, pedig a hőszivattyús megoldás üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb. Hozzátette, egy belengetett uniós pályázat keretében 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére, ami megfelel a leendő feltételeknek, ráadásul azzal szinte nullára csökkenthető az áram- és a fűtésszámla – írja a Piacésprofit.hu.

Lényegesen drágább egy hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése, de mivel tervezéskor hosszú távban kell gondolkoznunk, jobban megéri ez a beruházás, mert az üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb.

Ráadásul, ha jól ki van alakítva, a hőszivattyú a legkomfortosabb megoldás, hiszen egyszerre oldjuk meg lakásunk fűtését, hűtését és a meleg víz készítését is. Jövőre a hővisszanyerő szellőztető berendezések népszerűsége is megnőhet a szabályozás miatt. Ennek a bekerülési költsége nem kevés, viszont a komfortfokozatot nagyon megemeli, és komoly hőt lehet vele visszanyerni, ami jó hatással van az egész lakásra.

Borítókép: Pixabay/andreas160578