Ott kezdődik minden, hogy egyezzünk meg: a sütőtök egészséges. Aztán jön a kérdés: hogyan válasszunk jól zöldséget, amiből levest, főételt, desszertet tudunk készíteni? Egyszerű és mégis különleges? Íme a válaszok.

A sütőtök nagyjából az az őszi zöldségféle, amelynél elmaradnak a társadalmi viták. Minden jel szerint a hagyományos és az alternatív gyógyászat és elismeri, hogy egészséges a fogyasztása. Az októberre pedig csak rátesz egy lapáttal a november, amikor egyre inkább beszorulunk odakintról, a hidegből és a sötétből a lakásba.

Zenélünk, ha tudunk. Ha nem, zenét hallgatunk. Mindenszenteket ünnepelünk vagy halloweenezünk.

Közben olyan ételekkel dobhatjuk még fel az otthon melegét, mint a sütőtökből készült levesek, desszertek. A kettő közül nem véletlenül hagytuk ki a főételeket, sütőtökből a legritkábban a második fogást készítjük el, de azért megnézünk egy ígéretes ellenpéldát, legalább a köret erejéig.

Miért is együk?

A tudomány és a különféle áltudományok egységes álláspontja, hogy kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma segít az egészséget megőrizni, a betegségeket meggyógyítani. Tudja, hogy mikor kell teremni, ezért késő ősszel különösen aktuális: meghűlés, megfázás, allergikus köhögés, tüsszögés, tüdő- és egyéb gyulladások esetén is ajánlott.

Utóbbiakkal el is jutottunk a koronavírus-fertőzés szövődményeihez, de most egy kicsit vissza.

A szív-, a máj, a prosztata, az emésztés és a bőr betegségeire, egészségük megőrzésére is ajánlja a gyógyászat. A tökmagot is becsüljük meg, többek között ha el akarjuk kerülni a köszvény nevű közismert népbetegséget.

Hogyan válasszunk a vásárláskor?

Na ez már nehezebb kérdés. A Borbás Marcsi sorozata által is favorizált nagydobosi sütőtökfellegvár, vagyis a Sütötök.com szerint az érett zöldség kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható. Az éretlen tök kocsánya ezzel szemben erős, zöld eres, ami azt jelenti, hogy a még betakarításkor tápanyagot szállított, így nem fejeződött be az érés.

Érdemes a körmünket a tök héjába belenyomni: ha könnyen sikerül, éretlen.


Szeletelt tök vásárlása esetén a vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tököt éretlennek minősíthetjük. Inkább a vastag, kemény húsú, élénk narancssárga színű zöldséget vegyük meg.

Milyen levest készítsünk belőle?

Itt már se szeri, se száma a különféle ötleteknek, amelyek mind önmagukra esküsznek. Mi azt ajánlanánk: olyant, amilyent el tudunk készíteni. Gasztronómiai tanácsadónk, a budapesti éttermeket, többek között a Kalicka Bistrót üzemeltető Simon Tamás a közkedvelt Mautner Zsófit és a Chili & Vanilia oldalát ajánlotta, mint amihez bátran fordulhatunk bizalommal.

Itt meg is találjuk azt a receptet, amelynek a hozzávalóit látva nem lépünk vissza mindjárt négy lépést.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kiló sütőtök, 1 nagy krumpli, 1 közepes alma, 1 közepes hagyma, 2-3 evőkanál méz, egy fél narancs leve, fél liter leszűrt zöldségleves, só, bors, szerecsendió, friss kakukkfű, már ha van. Továbbá 1 deci tejszín, 5 deka vaj.

Mautner Zsófi 190 fokon 45-50 perc alatt puhára süti a sütőtököt. Maga a sütés nagyon fontos, ebben az esetben lényegesen szerencsésebb a főzésnél.

Amíg sül, a vajon puhára párolja a felaprított hagymát a kakukkfűvel és egyszerre teszi a vajat és a hagymát a lábosba. Amikor pedig már megpuhult és átlátszó, rátesz 2-3 evőkanál mézet, és kicsit karamelizálja. Felönti a fél liter alaplével, amibe beleteszi a meghámozott, kockára vágott krumplit, almát és közepes lángon puhára főzi. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszi a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésíti, és csak ekkor ízesíti a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítja tejszínnel. Szerinte kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalja.

Mint ajánlja: előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.

Milyen főételt készíthetünk belőle?

Például csőben sült sütőtököt kelkáposztával, ami így elsőre szintén nem tűnik ördögtől valónak, különösen úgy, hogy a megnyerő Havas Dóra és a Lila Füge receptje.

Mindkettő édesre sül és most van a szezonja, ezért ajánlja nekünk, akár különleges köretként.

A hozzávalóktól megint csak nem dőlünk a kardunkba: 1 sütőtök, 1 kelkáposzta, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, fél teáskanál bors, fél teáskanál füstölt paprika, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 deka parmezán, petrezselyem, 2 deci tejszín.

Mint írja, elkészítésekor a sütőtököt kettévágjuk, magját kikaparjuk, eldobjuk. A tököt meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk.

Vastag ereit kivágjuk, a leveleket nagyobb darabokra aprítjuk, majd sós, forrásban levő vízbe tesszük és 1 percig blansírozzuk. Végül kiszedjük és lecsepegtetjük. Egy hőálló tál aljára kevés olajat locsolunk, lerétegezzük a sütőtök szeleteket és a kelkáposzta leveleket, sózzuk, borssozzuk, megszórjuk őrölt füstölt paprikával és akár egy kevés morzsát is szórhatunk a rétegek közé, ha tartalmasabb ételt szeretnénk. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak a zöldségek. Végül meglocsoljuk 2 deci tejszínnel. A morzsát és a paremzánt összekeverjük a finomra parított petrezselyemmel és az étel tetejére szórjuk. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Milyen a jó sütőtökös desszert?

Ennyit az egészségről. Megérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami már erősen vita tárgya. Maradjunk annyiban, hogy ha a desszertfogyasztást nem visszük túlzásba, nagy kárt nem teszünk magunkban, sőt. Az óraátállítást követő késő őszi sötétségben csak fokozzuk vele a jókedvet.

Mi, magyarok dessszerevésben – és receptben erősek vagyunk, nézzünk egy talán kevéssé ismert tetszetős különlegességet.

Íme a sütőtökös csokis puszedli a Sweet & Crazytől. Hozzávalók 2 sűrűn vagy 3 szellősen rakott tepsinyihez: 200 gramm sült sütőtök a héja nélkül, 120 gramm liszt, 100 gramm zabliszt vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 100 gramm darált mandula, másfél kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál mézeskalácsfűszer, 1 tojás, 60 gramm mazsola vagy datolya, fél deci olaj, 115 gramm méz, 100 g étcsokoládé, lehetőleg csokicseppekben és 1 evőkanál őrölt lenmag, de utóbbi nem muszáj.

A mazsolát vagy datolyát forró vízbe áztatjuk. Ha megszívta magát, kinyomkodjuk, és aprítógéppel pépesre aprítjuk.

A sütőtököt villával összenyomkodjuk. Minden hozzávalót összekeverünk – a lenmag kihagyható – , és fél órára hűtőbe, vagy 10 percre fagyasztóba tesszük. A recept ajánlója szerint a masszából diónyi golyókat formálunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket ellapítjuk, majd 150 fokos sütőben – légkeveréssel – 11-12 perc alatt készre sütjük egyik tepsivel a másik után.

Mi ezek után csak jó étvágyat, egészséget és további tartalmas, lehetőleg vírusmentes őszt kívánhatunk.

Kiemelt kép: Flickr.com