A kísérletek során beültetett idegi őssejtek nem csak egymás között, hanem a gazdaszervezet saját idegi hálózatával is kapcsolatot teremtettek az egerek szervezetében – írja a Rakéta.hu.

A gerincvelő sérüléseinek gyógyítása a modern orvoslás egyik legnagyobb kihívása. Kísérleteztek már részleges sikereket hozó agyi implantátumokkal, melyek során az implantátum leolvassa a beteg agyának jeleit, és mozgássá alakítja őket, de a legígéretesebb irány talán az őssejt-oltások alkalmazása volt.

A Kaliforniai Egyetem San Diego Orvostudományi Karának kutatói most az agyból származó idegrendszeri  őssejtekkel foltozták be az egerek sérült gerincvelő-szakaszát. Ezután egy speciális képalkotási technikát, úgynevezett kalcium képalkotást alkalmaztak, hogy kövessék az új őssejtek fejlődését, ahogy azok beépülnek a gazda idegrendszerébe.

Miután a sejteket beoltották a sérülésbe, az őssejtek olyan kapcsolatokat alakítottak ki egymás között, melyeket a befogadó test jelei aktiválhattak. A befogadó test agyi ingerei még a sérülés helye alatti neuronokban is válaszokat váltottak ki, vagyis a jelek átjutottak a sérült területen. 

Az eredmények elsőként igazolták a kutatók számára, hogy a beültetett sejtek és a gazdasejtek között kapcsolat jött létre, és ez forradalmi lehetőségeket nyithat meg az őssejt-graft terápiák számára a jövőben.

Borítókép: Pixabay/Alexas_Fotos