Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger, a szokatlan jelenség pedig extrém időjárást okozhat az előttünk álló télen – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, 2020 októberében már rekordalacsony a jégborítottság, a visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban.

A nagytérségi légköri helyzet, a sós víz fokozott beáramlása és a jégmentes vízfelszín fokozott melegedése miatt pozitív visszacsatolási mechanizmusok működhetnek, amelyek segíthetnek késleltetni a visszafagyást.

Ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet.

Az utóbbi jelenség lényege, hogy a poláris futóáramlat és az északi-sarki jegesedés több tanulmány szerint kölcsönös hatással van egymásra. A futóáramlat egy viszonylag keskeny csík a bolygó felső légkörében, ahol nagy sebességgel áramlik a légkör, ha azonban nem fagy be különböző időjárási anomáliák miatt a Jeges-tenger, az gyengíti a futóáramlat erejét. Emiatt a déli melegebb levegő északra, a hidegebb sarki levegő pedig délre törhet be, extrém hideget hozva Európába vagy Észak-Amerikába.

Borítókép: U.S. Navy photo by Chief Yeoman Alphonso Braggs