Kalifornia déli vidékein több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát a tűzvészek miatt – VIDEÓ

VIP

Kalifornia déli vidékein Gavin Newsom kormányzó rendelete nyomán kilencvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát a tűzvészek miatt hétfőn. A kormányzó rendelete a Los Angelestől délre fekvő településeken élőket érintette.

A bozóttüzek vasárnap este lángoltak fel ismét, a tüzet a szárazság és az erős széllökések táplálják.

A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hatóság közlése szerint óránként 120-130 kilométeres szél „segít” a tűz terjedését, a tűzoltóknak éppen a szél miatt le kellett állniuk a helikopterről történő oltással.     Hétfőn két helyen is újabb bozóttüzek keletkeztek, és csaknem háromezer hektárnyi terület vált a tűz martalékává.

Los Angeles környékén a kanyonokban és délebbre, Santa Ana mellett képtelenek megfékezni a tüzet, amely egyelőre a lakott területeket nem érte el. A Los Angeles melletti Irvine városában és környékén azonban elővigyázatosságból több mint kilencvenezer embert költöztettek el a tűzvész miatt. A város fölött az égboltot sötétre színezi a füst.

Lángokban áll Yorba Linda környéke is, az erős széllökések miatt a helyi hatóságok attól tartanak, hogy ismét bozóttüzek veszik körül az északabbra fekvő San Franciscót is.

San Franciscótól északra egyébként hurrikán erejű széllökésekről számoltak be a meteorológusok. A térségben a tűz gyors terjedése miatt országutakat kellett lezárni. Az áramszolgáltatás kényszerű szünetelése miatt több mint egymilliónyian maradtak áram nélkül. (MTI)

Borítókép: Erdőtűz Kaliforniában. Forrás: Pixabay/skeeze

Szólj hozzá!