A tiszta levegőért és a komposztálás népszerűsítéséért ismét Ne égess, komposztálj! őszi kampányt hirdetett a környezetvédelmi küldetésű Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány. Az önkénteskedés mellett ősszel többek között szakmai holdudvart építenek, csikkgyűjtési világrekordra készülnek, hulladékra vadásznak. Céljuk a tényszerű társadalmi szemléletformálás.

Az ősz beálltával a lehulló levelek és a kerti zöldhulladék problémáját sokan komposztálás helyett égetéssel oldják meg, ezzel nemcsak a saját, de a környezetükben élők egészségét is veszélyeztethetik. Az idén elfogadott törvénymódosítás szerint 2021. január 1-jétől országosan tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése.

Komposztáló, te csodás!

A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványának ez már a negyedik szezonális kampánya, amiben fel akarjuk készíteni a lakosságot a komposztálás gyors és eredményes elsajátítására” – mondta a Very Important Planetnek Szebenyi Péter, a szervezet kuratóriumi elnöke.

Hozzátette, a Hulladékvadász.hu sikerére alapozva akarták fenntartani a tevékenységüket, erre hozták létre a civil szervezetet. Szóban töm támogatóval is megegyeztek, ám miután bejegyezték az alapítványt, a legtöbb cég váratlanul felszívódott.

Komposztáló szépségverseny. Fotó: JÖN Alapítvány

A kampány egyik eleme a komposztáló szépségverseny, erre otthoni és kerti megoldásokkal is lehet nevezni a Facebookon. A korábbi évek tapasztalatai alapján több tucat versenyző jelentkezése várható október végéig. Idén annyi az újdonság, hogy a lakosság mellett cégek és közintézmények is részt vehetnek a megmérettetésen.

 A kampány a nehézségek ellenére elindult, egyik népszerű eleme a komposztáló szépségverseny, erre otthoni és kerti megoldásokkal is lehet nevezni a Facebookon. A korábbi évek tapasztalatai alapján több tucat versenyző jelentkezése várható október végéig. Idén annyi az újdonság, hogy a lakosság mellett cégek és közintézmények is részt vehetnek a megmérettetésen. Kiemelte, nem a külcsíny a fontos, hanem a példamutatás, de azért van nyeremény is. Zero waste tanácsadók, kertészeti cégek is tettek különböző felajánlásokat.

Világjárvány és világrekord

A koronavírus-járvány az alapítványnak is sok nehézséget okozott, az általa szervezett tömeges rendezvények többsége elmaradt vagy átütemezték. A cigicsikk-mentes kihívásokból is kevesebbet rendeztek a tervezettnél.

Csapatépítő program. Fotó: JÖN Alapítvány

„A terv az volt, hogy idén egymilliót szedünk össze ezekből, de sajnos nem jött össze. Jövőre azonban megcélozzuk a Guiness-rekordot. A Faültetési Nagykövet program viszont jól működik, a klímaváltozást övező figyelemfelkeltő akciók miatt sokan rákaptak erre a tevékenységre. Ebben az akcióban azt kérjük a résztvevőktől, hogy az anyagi részét biztosítsák, mi a növényeket megvásároljuk és az elültetésnél is segítünk” – mondta Szebenyi Péter.

A program keretében november végéig lehet majd ültetni a fákat, a fajták kiválasztását szakértők végzik, figyelembe véve a környezeti tényezőket

Elsőbbséget élveznek a táj jellegébe illó őshonos fajok, forgalmas utak melletti közterületeknél pedig azt vizsgálják, mennyire tud ellenállni a szmognak. A programban csak olyan helyre kerülhet fa, ahol az utógondozás is biztosított, ezt végezheti intézmény, cég, erdészet vagy önkormányzat. Az alapítvány októberben e-hulladékvadász járőrszolgálatot is indít, egy elektromos haszongépjárművel monitorozzák majd Pest megyét és a fővárost a bejelentések alapján.

A borítóképen faültetési akció. Fotó: JÖN Alapítvány