A vendéglátóhelyek este hat órai bezárását jelentette be a koronavírus-járvány elleni újabb szigorításként vasárnapi sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, arra kérve a lakosságot, hogy csak munkavégzés vagy iskolába járás miatt hagyja el otthonát. Az újabb intézkedések országosan vasárnap éjféltől lépnek életbe, és november 24-ig érvényesek – számolt be róla a távirati iroda.

Bárok és fagylalaltozók

A bárok, presszók, fagylaltozók, éttermek és más vendéglátóhelyek esti zárását 18 órára tették, és a korlátozás a hét minden napjára vonatkozik. Az éttermekben minden asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó. Betiltották az utcán vagy szabadtéren történő étel- és italfogyasztást. Az étel házhozszállítás éjfélig engedélyezett.

Ismét bezárják Olaszországban a mozikat, színházakat, koncerttermeket, edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket. A múzeumok nyitva maradnak. Szüneteltetik az amatőr csapatsportokat. Tilos lesz mostantól a hivatalos és magán jellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd és a jelenléttel tartott konferenciák is. Az óvodák, általános iskolák 14 éves korig továbbra is tantermi oktatásban működnek, ha ennek biztonságos feltételeit az oktatási intézmény biztosítani tudja. A gimnáziumok, szakközépiskolák tanóráik 75 százalékában átállnak az online tanításra, a tömegközlekedés terhelésének enyhítésére. A távmunka fenntartását szorgalmazzák a közigazgatásban és minden más munkahelyen.

Giuseppe Conte kijelentette, nem vezetnek be általános és országos kijárási korlátozást, és egyenlőre nem zárják le a belföldi, tartományok közötti utazást sem. A miniszterelnök ugyanakkor „erősen tanácsolta”, hogy a lakosság kizárólag munkavégzés, iskolába járás vagy sürgős indokból hagyja el otthonát. Az otthonokban is csak azok tartózkodjanak együtt, akik egy fedél alatt élnek – tette hozzá.

„Nem engedhetjük meg magunknak az ország újabb leállítását, ahogy az március és május között történt, és nem akarunk az egészség és a gazdaság védelme között választani” – jelentette ki.

Október 13. óta a római kormány harmadszorra szigorítja az óvintézkedéseket. Giuseppe Conte hangsúlyozta, a Covid-19 betegség országos terjedése aggasztó szintet ért el a napi húszezer regisztrált fertőzöttel.

„Az egészségügyre súlyos teher nehezedik, a kontaktkeresés jelenleg már ellenőrizhetetlen, szigorítás nélkül elsodor bennünket a járvány” – mondta a miniszterelnök. Szavai szerint az újabb óvintézkedésekkel azt akarják elkerülni, hogy a betegek száma karácsony időszakára két-háromszorosára emelkedjen.

Kijelentette, most kell áldozatot hozni, összeszorított fogakkal, hogy később levegőt tudjunk venni. Elismerte, hogy a járvánnyal tavasz óta küzdő ország megfáradt, frusztrált, haragos, annál is inkább, mivel az egészségügyi-gazdasági nehézségek elsősorban a gyengébbeket sújtják, és növelik a társadalmi különbségeket. A miniszterelnök jelentős segítséget ígért a szakmai kategóriák és a családok számára, többek között felfüggesztik az ingatlanadó téli befizetését.

Az utóbbi napokban a korlátozások és a kijárási tilalom ellen kirobbant utcai zavargásokkal kapcsolatban kijelentette, megérti a tiltakozásokat, de vigyázni kell a tüntetők közé beszivárgó szélsőséges csoportokkal. Giuseppe Conte hangoztatta, hogy területi szinten a tartományi elnökök további szigorításokat vezethetnek be. Jelenleg hét tartományban lépett már életbe éjszakai kijárási tilalom éjjel 11 órától vagy éjféltől reggel ötig, többek között Róma, Milánó és Nápoly városában. Ahol kijárási tilalom van érvényben, a vendéglátóhelyek este hat órától reggel ötig zárva tartanak, és az éjjel-nappali üzletek nem árulhatnak alkoholt.

Az ellenzéki, jobbközép koalíciót vezető Matteo Salvini úgy reagált, a vendéglátás, a kultúra és a sport az utóbbi hónapokban jelentős beruházással biztosította az egészségügyi előírásokat. A kereskedők elszegényítése helyett az idősek és betegek védelmén kellene dolgozni – hangoztatta a Liga párt vezetője.

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke korábbi kijelentése szerint a kormány álintézkedésekkel kapkod. Hozzátette, „nem csak a Covid-19-be lehet belehalni, hanem más betegségekbe és a szegénységbe is”.

A horvátok is szigorítanak

Horvátország hétfő éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptet életbe, korlátozza a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, tilos lesz alkoholt árulni éjfél és reggel hat óra között, továbbá kötelező lesz a maszk viselése nyílt térben is – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján a válságstáb.

A szigorításokról azután döntött a testület, hogy a héten sorra dőltek meg a korábbi csúcsok az újonnan regisztrált fertőzöttek számában, és egyre több embernek van szüksége kórházi ellátásra.  Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint ötven fő felett tilosak lesznek a nyilvános összejövetelek, esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 15-en vehetnek részt. A sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, abban az esetben, ha nem tartható be a 1,5 méteres távolság, és nyitott térben is kötelező lesz a maszk viselése. Éjféltől reggel hat óráig tilos lesz szeszesitalt árulni.

Ez utóbbit a válságstáb azzal magyarázta, hogy miután egy korábbi rendelet miatt a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk, sokan a benzinkutakon és éjjel-nappali boltokban vásárolnak szeszesitalokat, amit azt követően köztereken fogyasztanak el. Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: a legnagyobb kihívás az egészségügyi rendszer túlterheltsége. Bejelentette, hogy a jövő héten újra felszerelik az Arena Zágráb sportcsarnokban még tavasszal kialakított ezer férőhelyes ideiglenes kórházat is.

Az egészségügyi minisztérium szombaton felhívást tett közzé, amiben arra kéri a nyugdíjas orvosokat és szakképzett kórházi ápolókat, hogy álljanak ismét munkába. A válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, vasárnapra 2421-gyel nőtt és elérte a 36 380-at az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 437-re nőtt. Kórházban 825 beteget ápolnak, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által vasárnap közzétett adatok szerint szombaton 1675-tel 22 952-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Öt beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 240-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 508-an vannak kórházban, közülük 71-et ápolnak intenzív osztályon.

Tomaz Gantar szlovén egészségügyi miniszter bejelentette: két hétig beszüntetnek minden olyan egészségügyi szolgáltatást, amely nem sürgős jellegű, és elsőbbségben részesítik a Covid-19-betegségben szenvedő betegek ellátását.

Borítókép: Vpremen/Wikimédia