Készül az országos poloskatérkép

Ismét ellepték az országot a poloskák, ellenszer nincs, de annyit tehetünk ellenük, hogy adatot szolgáltatunk a poloskatérkép elkészítéséhez – vette észre a kezdeményezést az Inforádió.

Bár a nyári időszakban is találkozhatunk poloskákkal otthonainkban, haszonnövényeinken, nagy tömegben most fordulnak elő Tóth Levente, a Sokk a rovar nevű Facebook-oldal munkatársa szerint. Oldalukon jelenleg is zajlik az adatgyűjtés az invazív címeres poloskák előfordulásáról: a kérdőív az észlelő lakhelye mellett rögzíti többek között észlelések gyakoriságát, a poloskák megjelenésére általa jellemzőnek ítélt időszakot, illetve fényképek segítségével pontosítja azt is, milyen poloskák jelenlétét tapasztalja.

https://www.facebook.com/sokkarovar/photos/a.382852568848095/986308345169178/

„Három fajról beszélhetünk, amely Magyarországon különböző mértékben elterjedt: az ázsiai márványpoloskáról, a zöld vándorpoloskáról és a nyugati levéllábú poloskáról”

– mondta el Tóth Levente az InfoRádiónak.

A kinyert adatokból hőtérképszerű vizualizációt készítenek majd. Azt remélik, olyan mennyiségű adatot sikerül begyűjteniük, ami reprezentatívvá teszi a gyűjtést, ha esetleg területileg nem is sikerülne elérni ezt a célt.

„A térkép meg tudja majd mutatni azt, hogy hol és melyik faj mennyire elterjedt” – mondta el Tóth Levente, és reményei szerint a kutatókat is segítheti majd az adathalmaz például annak leírásában, hogy milyen életkörülmények közt tudnak legjobban elterjedni ezek az invazív rovarok.

Borítókép: Márványpoloska. Getty Images/marcouliana

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére