Háromszázezer köbméter nyersolaj van abban a venezuelai tankhajóban, amely két éve horgonyoz a Paria-öbölben. A hajó most lassan borulni kezdett, és ha nem sikerül megállítani, akkor sohasem látott csapással fenyegeti a világ egyik legszínesebb élővilágú területét – írja a CBS News alapján a Hvg.hu

A Nabarima nevű tanker ötször annyi olajat tartalmaz, mint az Exxon Valdez, amely 1989-ben okozott ökológiai katasztrófát Alaszka partjainál.

Abban a balesetben legalább 200 ezer élőlény pusztult el, a halak és egyéb állatok tíz év múlva is betegségeket mutattak, a madarak eltűntek. Az Exxon Valdez-katasztrófa kutatók szerint hetven évig érezteti hatását.

A Nabarima jelenleg 25 fokos szögben dőlt meg, egyelőre nem történtek intézkedések a megállítására. Helyi környezetvédők úgy nyilatkoztak a CBS News-nak, hogy a különösen súlyos hurrikánszezon miatt még fenyegetőbb a katasztrófa, amely ha bekövetkezik, a Karib-tenger egész déli felén megroppanthatja az élővilágot. A területet a klímaváltozás amúgy is megviseli, a Nabarima felborulása pedig olaj lenne a tűzre.