A polipropilénből készült cumisüvegek miatt naponta világátlagban mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek. Ezt a Nature Food tudományos folyóirat és a távirati iroda alapján a Telex írja.

A kutatás szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között.

Minél melegebb a folyadék, vagyis a tápszer, illetve a sterilizálásához használt víz, annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás. Ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő, akkor kibocsátás mértéke 0,6 millióról 55 millió részecskére emelkedik.

A polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként.

Más hasonló polipropilén termékek, mint a vízforralók vagy uzsonnás dobozok lényegében ugyanekkora mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki.

Az országonkénti és térségenkénti vizsgálat szerint a legnagyobb a mennyiségű mikroműanyagot Óceániában (2,1 millió), Észak-Amerikában (2,28 millió) és Európában (2,61 millió) nyelhetik le naponta a gyerekek. Ezt a mennyiséget azonban jelentősen csökkenteni lehet a sterilizálás és a tápszer elkészítése eddigi módjának módosításával. A sterilizált cumisüveget legalább háromszor kell kiöblíteni felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel, amelyet nem műanyag, hanem üveg vagy rozsdamentes acél melegítőben melegítenek fel.

A tápszer elkészítésénél nem műanyag melegítőben kell a forró vizet és nem műanyag edényben kell a tápszert elkészíteni, amelyhez mintegy 70 Celsius-fokos vizet kell használni.

Szobahőmérsékletűre le kell hűteni a kész tápszert és átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe. A kutatók javasolják, hogy ne melegítsék fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen a tápszert a cumisüvegben.

Kiemelt kép: Pixabay/Free-Photos