2020-ban először hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az Év kilátója pályázatát. A nagyközönség bevonásával keresték meg Magyarország kedvenc kilátóját.

A szervezet honlapja alapján a pályázat célja az volt, – a szép panorámák és a kilátók építészeti remekei mellett – hogy minél többen ismerjék meg és látogassanak el ezekbe a különleges építményekbe, ezzel együtt népszerűbbé váljon a természetjárás és aktív életmód.

177 nevezés közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije kiválasztotta a tíz döntős kilátót.

A top10 kilátó a következő lett: Galya-kilátó – Galyatető, Írott-kő kilátó – Kőszeg, Badacsonytomaj – Kisfaludy-kilátó, Megyer-hegyi-kilátó – Sárospatak, Prédikálószék kilátó – Dömös, Prónay-kilátó – Alsópetény, Ranzinger-kilátó – Tatabánya, Sasbérc-kilátó – Buják, Zengő-kilátó – Pécsvárad, Xantus János Gömbkilátó – Balatonboglár.

A közösségi oldalon több mint tizenhatezer szavazat érkezett a tíz kilátóra. Két kilátó – a Zengő-kilátó és a Xantus János Gömbkilátó – fej-fej mellett haladt a szavazás során, amelyet végül a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyert meg 3901 vokssal.

A győztes gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja.

Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető. Érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de a rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát, így nem fog legurulni a dombról.

Kiemelt kép: Pixabay/poszarobert