New York állam is csatlakozik Kaliforniához, és 2035-től betiltja a belső égésű motorral szerelt autók értékesítését. Legalábbis ezt akarja elérni Pete Harckham, az állam szenátora az állam környezetvédelmi törvényének módosításával – írja az Autopro.hu.

A tervezet szerint a 2035-ös tiltás nem csak az autókra, hanem a kistehergépjárművekre, illetve az offroad járművekre is vonatkozna. A közepes és nehéz haszongépjárművek esetében 2045-től kellene áttérni a kibocsátásmentes típusok értékesítésére.

Az állam Gépjármű- és Közlekedésügyi Hivatalának 2021. január 15-re rövid távú befektetési stratégiát kellene kidolgoznia a környezetbarát, fenntartható közlekedési, valamint szállítási lehetőségek kínálatának bővítésére.

Harckham a törvényjavaslat indoklásában azt írta, ahhoz, hogy a New York Klímaváltozási Törvényében megfogalmazottnak megfelelően 2050-re 85 százalékkal mérsékelhessék az üvegházhatású gázok kibocsátását, mindenképpen tartaniuk kell magukat azokhoz a célértékekhez, amik a személyautók emissziójának csökkentésével kapcsolatosak.

Borítókép: Pixabay/emkanicepic