A brit és amerikai kutatók újabb kísérleteinek eredményeképpen jött létre az új genetikai csoda: a szuperkecske. A világszintű élelmiszerhiány kezelésében is szerepet kaphat a felfedezés – írja az Agroinform.hu.

A génszerkesztési kísérletet, melynek során steril, de donor őssejt beültetése után tökéletes megtermékenyítő képességgel rendelkező egyedeket hoztak létre, sertéseken és szarvasmarhákon is kipróbálták.

Az eredmény: olyan apaállatok, melyek betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító utódokat hoznak létre. Az innováció eredménye hosszú távon a kiszámíthatóbb és biztonságosabb hústermelés lehet.

Az eljárás lényege, hogy még embrionális állapotban a hím állatokban a termékenységért felelős gént kiiktatják, majd a vemhesség végén sterilen születnek.

Ezután ezek az állatok egy speciális őssejtterápiás kezelés során – amikor nagyon jó genetikai állományú donor állatok őssejtjeit ültetik az állatok heréjébe – válnak alkalmassá arra, hogy bérapaként részt vegyenek a megtermékenyítésben, kizárólag kiemelkedő termékenységet biztosító génállomány örökítésével, és szinte tökéletes egyedek létrehozásával.

A borítókép illusztráció: Pixabay/ulleo