A lakás korszerűsítési kiadások felét, maximum 3 millió forintot kaphatnak a legalább egy gyermeket nevelő háztartások a kormány új otthonteremtési programjában. Az ingatlan.com és a money.hu elemzése felhívta a figyelmet: a rendelkezésre álló adatokból az derül ki, sok a felújításra szoruló lakás. Tavaly 150 ezer lakás kapott energiatanúsítványt, ezek 41 százaléka az átlagosnál gyengébb besorolást kapott – írja a Hang.hu.

A program részletei még nem ismertek, így kérdéses, hogy pontosan milyen felújítási munkákra kapható állami támogatás és az is, hogy a felújítás elején vagy a végén fizet az állam – hívja fel a figyelmet az Ingatlan.com elemzése.

A cégcsoporthoz tartozó money.com portál szintén készített elemzést az intézkedés várható hatásairól: szerintük a személyi kölcsönök piacát is felpörgetheti a támogatás, mert azok a háztartások, akik jogosultak lesznek a támogatásba, személyi kölcsönből is előfinanszírozhatják a munkálatokat.

Az ingatlan.com elemzése szerint nincs teljesen pontos adat a lakásállomány állapotáról.

Becslések azonban léteznek: a Habitat for Humanity lakhatással foglalkozó szervezet 2018-as tanulmányában az Eurostat adataira hivatkozik, amelyek szerint Magyarországon 1,5 millióan élnek olyan lakásban, amellyel súlyos minőségi problémák vannak. A 4,4 millió magyarországi lakóingatlan nagyjából 80 százaléka pedig nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak.

Borítókép: Pixabay/navhaxs