Egy nemrég publikált nemzetközi tanulmány arra mutatott rá, hogy a hagyományos módon művelt talajok több mint 90 százaléka elvékonyodott, 16 százalékuk élettartama kevesebb, mint egy évszázad – írja az Agroforum.hu

A Lancaster Egyetem szakértői a kínai Chang’an Egyetem és a belga KU Leuven kutatóival együttműködve hat földrész 38 országának 255 helyszínén gyűjtöttek talajeróziós adatokat.  Ezeket aztán arra használták, hogy kiszámítsák, mennyi időbe telik a talaj felső 30 centiméteres rétegének erodálódása az egyes helyeken, és mennyi lesz a talaj élettartama.

A talaj felső rétege tápanyagokban és szerves anyagokban gazdag, ezért fontos a növények többségének termesztése szempontjából.

A talajerózió komoly veszélyt jelent a globális fenntarthatóságra nézve: veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, növeli az elsivatagosodást és csökkenti a biológiai sokféleséget.

A tanulmány elemezte a hagyományos módon művelt, valamint a talajmegőrzési technikákkal kezelt talajokat, hogy kiderítse, a földhasználat és a kezelési gyakorlat megváltoztatása miként hat a talaj élettartamára.

A kutatók értékelése szerint a hagyományos módon művelt talajok több mint 90 százaléka elvékonyodott, 16 százalékuk élettartama kevesebb, mint egy évszázad. Ezek a gyorsan elvékonyodó talajok a világ minden táján megtalálhatóak, beleértve Ausztráliát, Kínát, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is.

„Talajaink kritikus fontosságúak, sok szempontból támaszkodunk rájuk, nem utolsósorban nélkülözhetetlenek az élelmiszerek termesztéséhez” – mondta dr. Dan Evans, a Lancaster Egyetem kutatója.

Hozzátette, vizsgálatunk jól mutatja, hogy a talajerózió kritikus veszélyt jelent a talaj globális fenntarthatóságára nézve, és sürgős intézkedésekre van szükségünk a talaj további gyors elvesztésének és az alapvető ökoszisztéma romlásának megakadályozására.

A talaj élettartamának meghosszabbításának egyik legjobb módja a termőföld erdővé történő átalakítása. Ez viszont a gazdálkodási terület csökkenését jelenti. Ugyanakkor a gazdálkodás folytatását lehetővé tevő más megközelítések is megfelelőek lehetnek. Ilyen például a takarónövények vetése, vagy a talaj forgatási módozatának megváltoztatása.

John Quinton, a Lancaster Egyetem professzora és a tanulmány társszerzője elmondta:

„Van egy megőrzési eszközkészletünk, amely lelassíthatja az eróziót és akár vissza is fordíthatja azt. Viszont komoly intézkedésekre van szükség ezen, hogy megvédjük és növeljük a talaj erőforrásait a jövő generációi számára.”