Bár már szeptember elején elszíneződött és habzott a víz a kamcsatkai partoknál, a környezetvédelmi minisztérium szerint korábban semmi, a normálistól eltérő nem történt a térségben – írja a Hvg.hu

Szerdán szólították fel a kamcsatkai hatóságok a lakosokat, hogy ne menjenek a tengerpartra, mert szennyezett a víz. Addigra már többen megbetegedtek azok közül, akik a vízzel érintkeztek, és a helyi Greenpeace szervezet is felhívta arra a figyelmet, hogy rengeteg tengeri élőlény tetemét találták meg a parton.

A CNN cikke alapján mostanra bebizonyosodott, hogy egy feltételezett szennyezés a félsziget érintett területén a parton a tengeri élővilágának 95 százalékát elpusztította.

Az esettel egyébként akkor kezdtek el foglalkozni, amikor az ott szörfözők táborában 20-an rosszul lettek: többek retinája megégett és ételmérgezésre utaló tüneteik voltak. A lap arról is beszámolt, hogy már szeptember elején jelezték a hatóságoknak, hogy szürkés-sárgássá változott a víz és hab is található a tetején, a parton talált elhullott tengeri állatokat is jelentették, a helyi hatóságok azonban ezidáig nem indítottak vizsgálatot.

Kamcsatka természeti erőforrásokért és ökológiáért felelős minisztériuma ráadásul korábban azt írta, hogy a víz színe, illata is normális és semmi szokatlan nem tapasztalható a térségben. A kijelentésük óriási felháborodást váltott ki.

Továbbra sem tudják pontosan, mi okozhatta a szennyezést: egyes vizsgálatok magas fenoltartalmat mutattak ki a vízben, amit gyakran fertőtlenítőként használnak.

A fenol aránya 2,5-ször, a petróleum szintje pedig 3,6-szor volt magasabb a normálisnál. A helyi lapok szerint egy olajszivárgás lehet a kiváltó ok, az orosz Greenpeace orosz szerint egy közeli veszélyes hulladék tárolóból indulhatott ki szivárgás.

Borítókép: Jeff Schmaltz – NASA Earth Observatory/Wikimedia