Az utóbbi időszakban a közösségi felületeken terjedő privát ajánlatok miatt felhívjuk a hobbi- és haszonállattartók figyelmét, hogy állatgyógyászati készítményt kizárólag legális forrásból szabad beszerezniük, a vényköteles szerek felírására pedig csak az állatorvos jogosult! A nem legális forrásból származó, valamint a rosszul megválasztott és helytelenül adagolt készítmények rendkívül kockázatosak lehetnek az állatok egészségére, ezért az alkalmazásuk semmiképpen sem javasolt, és mindezek mellett jogszabályba is ütközik – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Magyarországon a hatályos jogszabályi előírások alapján állatgyógyászati készítmény csak a forgalomba hozatali engedélyben előírt kiszerelési egységben, illetve gyűjtőcsomagolásban, az engedély mellékletében található jóváhagyott címkével és jóváhagyott magyar nyelvű használati utasítással forgalmazható.

A Nébih lakossági jelzés alapján értesült arról, hogy a közelmúltban több ízben is bizonytalan eredetű állatgyógyászati készítményeket kínáltak eladásra a Facebookon. Mivel ezeknek a szereknek sem az összetétele, sem a biztonságos alkalmazási kritériumai nem ismertek, ártalmasak lehetnek a velük kezelt állatok egészségére, vagyis a felhasználásuk rendkívül kockázatos, és mindezek mellett jogszabályba is ütközik.

A borítókép illusztráció: Pixabay/PublicDomainPictures