A gyógyult fertőzöttek véréből előállítható különleges plazmakészítményt súlyos állapotú fertőzött betegek terápiájában alkalmazzák. Az eddigi eredmények alapján még több esetben szükség lenne erre, de ez csak a gyógyult betegek segítségével lehetséges – olvasható az Országos Vérellátó Szolgálat a honlapján.

.

A magyar COVID-19 fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat a lehető legtöbb, korábban PCR pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személy jelentkezését kéri és várja. Segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő!

A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol a kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakembereink döntenek a jelentkező alkalmasságáról a plazmaferezist illetően, valamint tájékoztatást adnak magáról a plazmaferezisről.

Az eljárás során mintavétel is történik, amelynek révén speciális laboratóriumi vizsgálatokkal (vércsoport-meghatározás, transzfúzióval átvihető fertőző ágensek kimutatása, SARS-CoV-2 vírus ellenes antitest-szint meghatározása) jutnak információhoz az előállítandó konvaleszcens FFP felhasználhatóságáról és terápiás hasznosságáról.

Borítókép: Pixabay/6689062