Terjed az amazonasi erdőtűz, a brazil elnök szerint ez fake news

VIP

Tovább terjedt a tűz az Amazonas vidékén és a Pantanal mocsárvidéken 2020 első kilenc hónapjában, jóllehet Jair Bolsonaro brazil elnök továbbra is tagadja ezt, és a civil szervezeteket, valamint a bennszülötteket okolja az erdőirtásért – írja a 24.hu.

A tűzesetek száma, 6055-ről 18 260-ra nőtt január és szeptember között, ami 201 százalékos növekedést jelent – derül ki a brazil állami Nemzeti Űrkutatási Intézet adataiból.

Az ENSZ által a világörökség részének nyilvánított Pantanalban – amelynek nagysága megfelel Belgium, Svájc, Portugália és Hollandia együttes területének – még soha nem tombolt ekkora tűz az említett időszakban az adatok elemzésének 1998-as kezdete óta.

A lángok annak ellenére terjedtek el ilyen mértékben, hogy a brazil kormány korábbi döntésének értelmében július 16-tól tilos volt tüzet gyújtani a vetési szezon előkészítése miatt.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtöki értékelése szerint teljes mértékben “kudarcot vallott a jogi eszköz” a természeti katasztrófa megállítására.

Jair Bolsonaro azt állítja, sikerült minimálisra csökkenteni a tűzesetek számát az országban. Az elnök továbbra is a civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja az erdőirtásért. Úgy vélte, hogy a nemzetközi intézmények által támogatott, hamis információkat terjesztő kampány Brazíliához fűződő homályos érdekeken nyugszik.

A borítókép illusztráció: Pixabay/ejaugsburg

Szólj hozzá!