A komoly nehézségek megoldására az élelmiszeripar folyamatosan fenntarthatóbb és hozzáférhetőbb rendszert keres az egészséges ételek, különösen a friss gyümölcsök és zöldségek előállításához. Az olyan technikák, mint a hidroponika és a vertikális gazdálkodás manapság még sokak számára ismeretlen csengésűek. Viszont ezek az eljárások jelenthetik a megoldást a jövőnket illetően – írja a Bien.hu.

A hidroponikus és a vertikális gazdálkodási formának is az a lényege, hogy maximalizálják az össztermelést és minimalizálják a tér, a talaj, valamint más erőforrások felhasználását.

Többféle megközelítése ismeretes, a közös vonás az eltérő technikák között az, hogy a növények talaj nélkül növekednek. Az egyik legnépszerűbb kivitelezés során egy nedvszívó kanóc segítségével jutnak el a tápanyagok a növények gyökereihez.

Vannak olyan gazdálkodók, akik légrést hagynak a növények számára, lehetővé téve így, hogy a gyökérzeten keresztül a tápanyagok közvetlenül felszívódjanak.

Másik gyakori módszer, hogy a növényeket egyfajta úszó tutajon helyezik el, vagy olyan közegben termesztik őket, amikbe rendszeres időközönként vizet pumpálnak. A kulcsmomentum minden esetben a víz keringetése, mozgatása, a környezet párásítása valamilyen rendszeren keresztül.

A szakértők szerint a hidroponikus gazdálkodásnak öt alapvető eleme van: az édesvíz, az oxigén, a gyökértámogatás, a tápanyagok és a fény. Ezek a gazdálkodások képesek arra, hogy szabályozott körülmények mellett tápanyagokban gazdag élelmiszereket állítsanak elő a világ bármely pontján, az év bármely szakában.

A borítókép illusztráció: Pixabay/naidokdin