Egyelőre még nem érzékelhető a hazai húspiac helyzetén a Németországban megjelent afrikai sertéspestis betegség miatt elrendelt kínai importtilalom hatása. Az ezt követő és katasztrófát nem okozó áresés talán új egyensúlyi helyzetet teremt. A magyar piac is reagált arra, hogy az afrikai sertéspestis németországi megjelenése gyors árcsökkenést hozott Németországban – írja a Magro.hu Éder Tamásra, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökére hivatkozva.

A szakember a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy az élő sertés ára Németországban – amelyhez a magyar piac is igazodik – bő egy hét alatt 20 eurócentet esett.

Ezután a korábbi 400 forint körüli hazai felvásárlási árak 360-385 forintra csökkentek. A piaci hírek szerint azonban az élő sertés exportára megmaradt a 400 forint körüli szinten. Az ASP németországi megjelenését szeptember 10-én jelentették be. Azóta az említett árcsökkentéseken kívül nem történt érdemi változás, így árumozgás sem.

Azonban könnyen elképzelhető, hogy a piac rendezi ezeket a folyamatokat, hiszen a német áru helyét átveheti például a spanyolországi és a dániai. Az onnan kiáramló hús helyébe pedig bekerülhet a németországi termék.

Borítókép: Pixabay/OpenClipart-Vectors