Az ENSZ 193 tagállama elfogadta azt a nyilatkozatot, amelyben a világszervezet létrejöttének 75.évfordulója alkalmából globális összefogást szorgalmaznak a világot érintő kihívásokkal szemben – írja az Infostart.hu.

A nyilatkozat szerint ritkán volt nagyobb szükség a globális összefogásra, mint most, amikor a világ olyan megpróbáltatásokkal néz szembe, mint a koronavírus-járvány, a klímaváltozás és az erőszakos szélsőségesség.

A dokumentum méltatja az ENSZ-et, mint a világ egyetlen olyan szervezetét, amely képes arra, hogy összefogja a bolygó összes országát, reményt adjon megannyi embernek, hogy jobb lesz a világ és elhozhatja azt a jövőt, amelyre mindannyian vágyunk.

A második világháború borzalmai után az ENSZ azért jött létre, hogy az elkövetkező nemzedékeket megóvja a háború pusztításától – emlékeztetnek a tagállamok az ENSZ alapokmányában lefektetett fő célra.

Kudarcként említi viszont a deklaráció, hogy a világban egyre nagyobbak az egyenlőtlenségek, szegénység, éhezés, fegyveres konfliktus, terrorizmus, bizonytalanság, klímaváltozás és betegségek hada sújtja a világ több részét is.

Borítókép: Pixabay/995645