Izsákon környezeti hatástanulmány nélkül bővítenének kétszeresére egy korábban a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó, a Kolon-tó közelében, természetvédelmi terület mellett épült szemétlerakót – írta meg az Átlátszo.hu. A nemzetközi jelentőségű vadvizes élőhelyként számon tartott területtől csupán pár száz méterre kívánják most bővíteni a szemétlerakót, ami 2003 óra működik a településen.

A bővítés ellen petíció indult, amelyet eddig több mint ezren írtak alá, attól tartva, hogy naponta akár 30 teherautónyi szemetet szállítanak majd oda.

A dokumentum emlékeztet, hogy 1999-ben a szeméttelep létesítéséről tartott helyi népszavazáson a résztvevők 93%-a utasította el a felvetést, hogy hulladéklerakó létesüljön Izsákon. Az akkori városvezetés a szavazástól való távolmaradásra szólította fel az izsákiakat és bár  így is voltak, akik kifejezték nemtetszésüket, véleményük korántsem tántorította el az akkori városvezetést a megvalósítástól.

A tiltakozók nehezményezik, hogy az izsáki lakosság megkérdezése és érdemi tájékoztatása nélkül, 2020 májusában szinte titokban adtak be bővítési kérelmet a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához.

A hatóság szerint nem feltételezhető jelentős környezeti hatás, ezért a tevékenység megkezdéséhez nem kell környezeti hatásvizsgálatot végezni.

A borítókép illusztráció:Pixabay/OpenClipart-Vectors