Jó minőségű és egészséges szőlőből készülhetnek az idei borok a Villányi Borvidéken, a szakemberek idén jó átlagos mennyiségre számítanak. Egyelőre úgy tűnik, hogy kiemelkedően jó évjárattal zárhatják majd a 2020-as évet a baranyai bortermelők.

Az egyelőre száraz és meleg ősz, valamint az enyhe, csapadékos időjárás egyaránt kedvez a borvidéken mind a testes vörösborokat adó Cabernet Francnak és Sauvignonnak, illetve az olyan, késői szüretelésű fajták készítéséhez is, mint a Hárslevelű vagy épp az Olaszrizling.

Persze ne feledkezzünk meg üde rozé borokról sem, amelyekből az első idei évjáratok már megjelentek az üzletekben is – írja a Hellovidéek.hu.

A borászok elmondása szerint évről-évre egyre nehezebb megbízható embert találni a szüretre. Ennek oka véleményük szerint talán a csökkenő munkanélküliségben vagy a nehéz munkakörülményekben keresendő.

A feladat néhány éve komoly problémát okoz a szőlősgazdáknak: ez megjelent a bejelentett alkalmazottak, valamint az alkalmi munkavállalók szintjén is.

A nagyobb borászatok olyan vállalkozókkal állnak szerződéses kapcsolatban, akik elvileg biztosítani tudják minden évben a kézi munkaerőt, de azért minden évben adódnak problémák. És bár géppel szinte lehetetlen kiváltani a szakértelmet, a kényszerhelyzet gyakran kényszermegoldásokat kíván.

Borítókép: Pixabay/Couleur