A felhatalmazás értelmében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 28-án, az ENSZ vonatkozó virtuális találkozóján jóváhagyhatja a kötelezettségvállalást – írja az MTI.


A dokumentum egy olyan önkéntes nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az ökoszisztéma állapotromlása sürgős és közvetlen globális fellépést igényel.

Rámutat, hogy fokozottabb erőfeszítésekre van szükség a gyengülő talajminőség, az édesvíz és az óceánok állapotromlása, az erdőirtás, a szennyezés és az éghajlatváltozás jelentette egymással összefüggő kihívások egységes kezelésére.


Kitér arra is, hogy az éghajlat és a környezet egésze központi szerepet fog betölteni mind a koronavírus-válsággal kapcsolatos helyreállítási stratégiákban, mind pedig a nemzeti és nemzetközi fejlesztésre és együttműködésre irányuló törekvésekben.

Cél annak biztosítása, hogy a jelenlegi egészségügyi és gazdasági kihívásokra adott válasz környezetbarát és igazságos legyen, és közvetlenül járuljon hozzá a sikeresebb helyreállításhoz.

Borítókép: Pixabay/Hans