A Lego jövőre elkezdi kivonni a forgalomból a játékok csomagolásához használt egyszer használatos műanyagokat, és papírzacskókkal fogja helyettesíteni őket. Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója szerint a vállalat 2025-re teljesen átáll az újrahasznosítható műanyagok használatára – írja a Qubit.hu.

Műanyag-szennyezési perspektívából nézve a Lego kész környezetvédelmi rémálom – elvégre a készletet kartondobozban kapjuk, benne kis műanyag zacskókkal, amik még kisebb műanyag elemeket tartalmaznak. Christiansen elmondta, hogy rengeteg levelet kaptak gyerekektől, akik arra kérték a Legót, hogy ne műanyag zacskókba csomagolják a kisebb elemeket.

A Lego döntése első pillantásra környezetvédelmi parasztvakításnak tűnhet, hiszen műanyag építőkockák eladásával váltak a világ egyik legnagyobb játékgyártójává. Ugyan mekkora környezeti tehermentesítést jelentene a játékok csomagolásából kihagyott műanyag, ha maga a játék műanyagból készül?

Az érvelés azonban két ponton sántít. A műanyag puszta létezése nem környezetkárosító. Az egyszer használatos, illetve a szelektív hulladékgyűjtőket elkerülő, majd a természetbe visszakerülő műanyagok viszont azok. A Lego csomagolása mindenhol a szemétbe kerül, de maguk a játékok szinte soha – vagyis a csomagolás lecserélése tényleg mérsékelheti a műanyagszennyezést.

A vállalat már két éve bemutatta az első, növényalapú műanyagból készült legókockákat, vagyis a paradigmaváltás már a játékgyártásban is elkezdődött. Bár az új alapanyagok használatával még csak kísérleteznek – a piacra dobott termékek kevesebb mint 2 százaléka készül ezekből –, a Lego azt tervezi, hogy 2030-ra minden gyártási fázisban átállnak az újrahasznosított alapanyagok használatára.

Borítókép: Pixabay/eak_kkk