A Miskolci Egyetemen a civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon, miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni címmel új, szabadon választható tantárgy indul ebben a tanévben, eddig 23 hallgató jelentkezett az új projektre.

Az MTI összeállítása alapján Horváth Zita az egyetem rektora és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a tantárgyat, amelyet az egyetem és a helyettes államtitkárság közösen indít, az egyetem bármely karának nappali vagy levelező szakos hallgatója felveheti.

A cél az, hogy a az órákat látogató hallgatókat megismertessék a civil szervezetekkel, azok munkájával, a civilséggel és felhívni a figyelmüket a civil szervezeti tevékenység fontosságára.

A szerdai sajtótájékoztató elhangzott, a kormány támogatja a valódi tartalommal bíró egyesületeket, alapítványokat, amelyek a társadalmi értékeket képviselő közösségépítésben, a közösségi célok elérésében tevékenyen részt vállalnak. Ezek a szervezetek sok esetben jelentős tagsággal, helyi beágyazódottsággal rendelkeznek, így helyben és akár országos szinten is ismerik őket az emberek, sokszor önkéntesként is segítik a munkájukat.

Magyarországon mintegy 400 ezer önkéntes dolgozik civil szervezetekben. A kormány a távirati iroda cikke szerint kiemelten támogatja a civil szektort.

Kiemelt kép: a Miskolci Egyetem könyvtára (forrás: Wikipedia Commons)