Nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető az Európai Unió környezetvédelmi hivatalának (EFA) friss jelentése szerint. A levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagokkal való érintkezés az összes halálozás 13 százalékában játszott szerepet – írja a Napi.hu a BBC hírportáljára hivatkozva. A jelentést úgy jellemzik, mint az egészség és a környezet nagy léptékű értékelése Európában.

Egy másik WHO-jelentés, mely a zajszennyezésről készült, megjegyezte, hogy a környezeti zajártalom a vérnyomás és a stresszhormonok szintjének emelésével hozzájárul a szívbetegségekhez.

Az EFA jelentése azt is feltérképezte, mely közösségeket érint a probléma. A szegényebbeket aránytalanul jobban sújtja a légszennyezés és az extrém időjárási jelenségek, köztük a hő- és hideghullámok. Ez összefügg azzal, ahol élnek, dolgoznak és tanulnak, melyek gyakran hátrányos helyzetű városrészek, forgalmas közutak közelében.

Az EFA szerint elsőbbséget kellene élvezniük a zöld és kék területeknek, mert ezek hűtik a városokat a hőhullámok idején, enyhítik az áradásokat, csökkentik a zajszennyezést és támogatják sokféle faj fennmaradását.

Borítókép: Pixabay/josefko48