Az Emrod nevű új-zélandi startup szentül hiszi, hogy a világ energiaszükségletét vezeték nélküli átvitellel is megoldhatnánk, ezáltal a jelenleg problémás helyeken sem jelentene gondot a folyamatos áramellátás. Kábelek nélkül ráadásul az egész procedúra költséghatékonyabb lehetne –  írja a Raketa.hu.

Az Emrod ezért összefogott a helyi vezető energiaszolgáltató Powercoval, hogy teszteljék az újfajta villamosenergia-átviteli megoldást.

Kísérleteik során egy sor speciális antennát használtak, az egyetlen korlátozó tényező pedig mindebben az volt, hogy – működésükhöz – azokat egymástól látótávolságon belül lehetett csak elhelyezni.

Az energiarendszer egyébként egy központi energiaforrásból, egy adó- és vevőantennából, valamint egy közvetítőállomásból áll.

Az Emrod mikrohullámmá alakítja az elektromos energiát, amit aztán úgynevezett hengeres elektronsugarakkal eljuttat a közvetítőállomásokhoz.

Míg az állomásról a mikrohullámú energia a vevőantennához jut, ahol elektromos árammá alakul. Az elgondolás nem új keletű, Nikola Tesla korábban már megálmodott egy ehhez hasonló vezeték nélkül elektromos rendszert, ahogy az elmúlt évtizedek során is egyre hatékonyabb vezeték nélküli hálózati és műholdas kommunikációs technológiákkal találkozhattunk. Ami az Emrod rendszerét mégis kiemelkedővé teszi, az a magas fokú hatékonysága és az energiaveszteség szinte teljes hiánya.

A borítókép illusztráció: Pixabay/analogicus