Erősödik a talajerózió a klímaváltozás hatására

VIP

A megnövekvő csapadékmennyiség erőteljesebben mossa el a talajt. A következő 50 évben világszerte jelentősen növekedni fog a talajveszteség mértéke a klímaváltozás mellett az intenzív mezőgazdaság, a fakitermelés és a túllegeltetés miatt – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a PNAS című tudományos lapban megjelent tanulmányában. A szakértők a víz okozta várható eróziót 200 országban modellezték egészen 2070-ig – írja a Magro.hu.

A kutatók három lehetséges forgatókönyvre építették munkájukat, amelyeket az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület is használ. Ennek alapján a talajveszteség mértéke 2015-höz képest 30-66 százalékkal megnövekedhet 2070-ig, ennek fő oka a klímaváltozás.

Ha a mezőgazdasági gyakorlat nem változik, és nem hoznak intézkedéseket a klíma felmelegedése ellen, akkor a kutatók szerint évente több mint 28 milliárd tonnányi talajveszteséggel lehet számolni.

Ez kétharmaddal több, mint a 2015-re becsült mérték. Az alacsony és közepes jövedelmű trópusi és szubtrópusi országok számára a tanulmány szerint sokkal nagyobb kockázatot jelent az erózió mértékének növekedése, mint a magasabb jövedelmű, mérsékelt szélességi körökön fekvő országok számára. Hasonlóképpen sérülékenyebbek a meredek hegyoldalakkal és kevés növényzettel rendelkező területek.

A talajerózió a termékeny földterület elvesztéséhez vezet, ez csökkenti a mezőgazdasági produktivitást és így veszélyezteti a népesség élelemellátását.

A humuszos talajréteg vékonyodása következtében csökken a termőföld szerves anyag készlete, emiatt termesztett növények hozama stagnál vagy visszaesik. A legfontosabb, hogy a talaj szerves anyagának pótlását növelni kell. Ezért több szakember is helyteleníti azt, ha a földekről nagy tömegben viszik a szalmabálákat, hogy hőerőműveknek adják el a gazdák. Az erózió ráadásul hosszú távon olyan károkat okoz, amelyet minden vásárló érzékelhet. Csökkenhet ugyanis az élelmiszerekben az ásványi anyag és nyomelem tartalom, és ez az emberek egészségét is befolyásolhatja.

Borítókép: Pixabay/andreas160578

Szólj hozzá!