Nyílt levelet írt a Greenpeace Magyarország az Európai Parlament környezetvédelmi bizottság magyar képviselőinek

A civil szervezet arra kéri a döntéshozókat, hogy álljanak ki az uniós klímacélok szigorítása mellett. A kibocsátásokat 65%-kal kell csökkentenünk ahhoz, hogy a klímaválság katasztrofális következményei elkerülhetőek legyenek – írja a greenpeace.org.

A magyar Nemzeti Energia- és Klímatervben vállalt 40% nevetségesen eltörpül ehhez képest, de még az Európai Bizottság – amúgy szintén elégtelen – javaslatához  (50-55%) képest is. A klímaválság megfékezése csak akkor lehetséges, ha minden uniós tagállam képviselője és vezetője a válsághelyzetnek megfelelően cselekedve kiáll az érdemi klímavédelmi intézkedések mellett.

A Greenpeace Magyarország Tóth Edina (Fidesz) és Rónai Sándor (DK) Európai Parlamenti (EP) képviselőkhöz fordult nyílt levelében, arra kéri őket, hogy támogassák a 65%-os uniós kibocsátás-csökkentési célértéket. Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága ugyanis várhatóan szeptember 10-én szavaz az Európai Bizottság (EB) által javasolt klímatörvényről.

A szeptember 10-i szavazás az első meghatározó pontja az előttünk álló másfél hónapos folyamatnak, amelyben eldől, az Európai Unió milyen klímatervet nyújt be az ENSZ-nek az év végéig. A tét nagy, most dől el, hogy a globális felmelegedés mértékét a párizsi klímaegyezményben megállapított biztonságosnak tekinthető 1,5 fok alatt tudjuk-e tartani. Egy nemrég megjelent ENSZ-jelentés alapján ehhez 2030-ig 65%-kal kell csökkenteni a globális kibocsátásokat az 1990-es szinthez viszonyítva.

Ehhez képest a jelenlegi 2030-as magyar cél az idén januárban elkészült Nemzeti Energia- és Klímaterv szerint 40%-os. Ez a lesújtóan alacsony célszám csak a jelenlegi, szigorítás előtt álló uniós átlagcélnak felel meg.

Az Európai Bizottság által előterjesztett klímatörvény 50-55%-os csökkentést javasol. Ez ugyancsak nem elégséges ahhoz, hogy a Föld felmelegedését a párizsi egyezményben foglalt 1,5°C-on belül tartsuk. 

Az Európai Parlament megosztott a kérdésben. A Szocialisták és Demokraták, illetve a Zöldek várhatóan a 65%-os célt támogatják, a Renew-nak nem egységes az álláspontja, míg az Európai Néppárt 50 vagy 55%-ot tart elképzelhetőnek. A klímatörvényért felelős EP-képviselő, a svéd Jytte Guteland jelentésében a 65%-os célértéket támogatta.

A borítókép illusztráció: Pixabay/Pixource

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére