Könnyen azonosítható ebihalak menthetik meg veszélyeztetett békákat a kihalástól

VIP

Brit kutatóknak sikerült rájönniük, hogy miként lehet azonosítani az egyes békafajok ebihalait, ami jelentősen segíti a kétéltűek kihalásának megakadályozását – írja az MTI a BBC-re hivatkozva.

A veszélyeztetett békafajok élőhelyeinek megóvására irányuló erőfeszítéseket jelentősen hátráltatja, hogy nehéz megkülönböztetni egymástól a különböző fajok ebihalait. A kutatóknak azonban most sikerült jelentős előrelépést elérniük a Vietnam távoli erdőségeiben élő békáknál, amelyek a Megophrys nemzetségbe tartoznak.

„Ezek a békák a bolygó néhány legkizsákmányoltabb erdőségében élnek, ahol az élőhelyeik gyors ütemben fogynak és pusztulnak”

– mondta Benjamin Tapley, a Londoni Zoológiai Társaság hüllőkkel és kétéltűekkel foglalkozó munkatársa.

Ebihalakat gyakran látni a patakokban az év számos hónapjában, ám amint békává fejlődnek, eltűnnek az aljnövényzetben, ahol nehéz megtalálni őket. Tapley szerint ha sikerül azonosítani a békaporontyokat, az segíthet megállapítani az egyes fajok jelenlétét és feltérképezni, hogy melyek lehetnek azok a fontos élőhelyek, amelyek védelemre szorulnak.

A kutatók földrajzi adatokat gyűjtöttek, fotókat készítettek és méréseket végeztek az ebihalakon, valamint összevetették azok DNS-ét felnőtt példányoktól vett mintákkal.

A szakembereknek végül a Megophrys békanemzetség hat fajának ebihalait sikerült azonosítaniuk Vietnam hegyi erdőségeiben.

Borítókép: Pixabay/ floriansmc

Szólj hozzá!