Túl van történetének első zöldkötvény-kibocsátásán a német állam: 6,5 milliárd eurót vont be a piacról többszörös túlkereslet és -0,463%-os hozam mellett – számolt be róla a Portfólió.hu.

A régóta várt értékpapírra 33 milliárd eurós keresletet támasztott a piac, Jörg Kukies pénzügyminiszter-helyettes jelentős lépésnek nevezte az eseményt Németország “fenntartható pénzügyi lokáció” jellegének megerősítésében.

Németország egy „zöld hozamgörbét” szeretne létrehozni a különböző lejáratú zöld kötvényekből, amelyeket még kibocsátani tervez, ezzel az a célja, hogy referenciát alakítson ki más kibocsátók, köztük államok és vállalatok számára.

A német program egyik sajátossága, hogy a befektetők konvencionális kötvényekre cserélhetik e kötvényeket bármilyen likviditási kockázat fennállása esetén.

A lépésnek köszönhetően jegybankok és banki treasuryk is aktivizálódhatnak a zöld kötvények piacán.

A kötvényeket -0,463 százalékos hozammal, vagyis a normál kötvényekhez képest 1 bázispontos prémiummal sikerült értékesítenie Németországnak. Idén 11 milliárd eurónyi zöld kötvény kibocsátását tervezi Németország, a második kibocsátás már tervben van.

Németország nem az első a sorban, Franciaország az elmúlt három évben 27 milliárd eurónyi zöld kötvényt bocsátott ki, Magyarország első zöldkötvény-kibocsátása idén júniusban 1,5 milliárd eurós volt, folyamatban lévő szamurájkötvény-kibocsátása pedig részben zöldkötvény-kibocsátás.

Borítókép: Pixabay/betexion