Jelentős a Tisza és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezettsége az MTI alapján közölt Greenfo-cikk szerint. A Szegedi Tudományegyetem kutatóinak mérései alapján átlagosan 3200 mikroműanyag-szemcse található egy kilogramm partmenti üledékben.

A helyi strandok környezetében, továbbá a Nagy-ág és a Maros vizében a legmagasabb a szennyezés.

A Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatóságának közleménye szerint a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársai a Tisza teljes hosszán és a nagyobb mellékfolyók torkolatközeli szakaszain a folyóvízi üledékben található mikroműanyag-szennyezést vizsgálják.

Míg a kutatás első eredményei alapján a Tiszán átlagosan 3200 mikroműanyag-szemcse van egy kilogramm partmenti üledékben, míg a mellékfolyók esetében a szennyezettség értéke kilogrammonként 4100 darab. Különösen magas a mért szennyezés a kárpátaljai Nagy-ág és a Romániából érkező Maros esetében. Egyes helyeken a magyarországi szakaszon is jelentős mennyiségű műanyag juthat a folyóba, hiszen Dombrádnál, Nagykörűnél és Csongrádnál kiugróan magas műanyag-koncentrációt mutattak a helyi strandok környezetéből gyűjtött mintákban.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons